Societatile de asigurari, ca de altfel si institutiile de credit, cele de servicii de investitii financiare si de administrare a investitiilor care fac parte dintr-un conglomerat financiar vor fi supuse unor proceduri suplimentare de supraveghere, potrivit unui proiect de lege publicat luni pe site-ul Ministerului Finantelor. Proiectul stabileste reguli de supraveghere suplimentara a entitatilor mentionate dupa aderarea Romaniei la UE.
Conglomeratul financiar reprezinta un grup care indeplineste o serie de conditii. O entitate reglementata trebuie sa fie liderul grupului sau cel putin una din filialele acestuia sa fie o entitate reglementata, cum ar fi o societate de asigurari, institutie de credit, de servicii de investitii financiare, de investitii sau administrare a investitiilor.
Daca nicio entitate reglementata nu este lider de grup, atunci activitatile grupului se desfasoara in principal in sectorul financiar. Aceasta conditie este indeplinita daca raportul dintre totalul activului bilantier al institutiilor reglementate si nereglementate din sectorul financiar, din cadrul grupului, si totalul activului bilantier al grupului in ansamblul sau depaseste 40%.
Conditii minimale
Cel putin una dintre societatile grupului trebuie sa opereze in sectorul asigurarilor si cel putin una in sectorul bancar sau al serviciilor de investitii pentru a indeplini cerintele conglomeratului financiar.
De asemenea, atat activitatile consolidate si/sau agregate ale entitatilor din grup desfasurate in sectorul asigurarilor, cele din sectorul bancar si al serviciilor de investitii trebuie sa fie semnificative.
Aceasta inseamna ca, pentru fiecare sector financiar, media aritmetica calculata intre raportul dintre totalul activului bilantier al acelui sector financiar si totalul activului bilantier al entitatilor din sectorul financiar din cadrul grupului si raportul dintre cerintele de solvabilitate ale aceluiasi sector financiar si totalul cerintelor de solvabilitate ale entitatilor din sectorul financiar din cadrul grupului sa depaseasca 10%.
Media aritmetica cea mai mica indica sectorul financiar cel mai putin important dintr-un conglomerat financiar, iar cea mai mare arata sectorul financiar cel mai important.
Activitati intersectoriale
Activitatile intersectoriale sunt semnificative daca totalul activului bilantier al sectorului financiar celui mai putin important din grup depaseste echivalentul in lei al sumei de sase miliarde de euro.
Documentul transpune prevederile unei directive europeane referitoare la supravegherea suplimentara a institutiilor de credit, a societatilor de asigurare si firmelor de investitii dintr-un conglomerat financiar, care trebuie implementate in legislatia romaneasca pana la finele acestui an, potrivit negocierilor pentru aderare.
Supravegherea suplimentara va fi asigurata de un coordonator unic, responsabil de coordonarea si exercitarea supravegherii.
Coordonatorul va fi desemnat dintre autoritatile competente ale statelor membre implicate, inclusiv acelea ale statului membru in care se afla sediul central al societatii financiare holding mixte.
Evolutiile inregistrate pe pietele financiare europene care au condus la crearea unor conglomerate financiare ce furnizeaza servicii si produse atat in sectorul bancar si al serviciilor de investitii, cat si in sectorul asigurarilor au determinat emiterea acestei directive.
Un alt factor a fost inexistenta unei forme de supraveghere prudentiala la nivelul unui grup format din institutii de credit, societati de asigurare si firme de investitii care fac parte dintr-un conglomerat financiar, in conditiile in care legislatia de supraveghere prudentiala pe baza individuala si consolidata este insuficienta pentru a surprinde riscurile implicate in desfasurarea activitatilor financiare integrate prin intermediul unei astfel de structuri complexe.
Directiva abordeaza problema riscurilor prudentiale suplimentare identificate la nivelul unui conglomerat financiar, cu accent pe cerintele referitoare la adecvarea capitalului, concentrarea riscurilor, tranzactiile intra-grup, mecanismele de control intern si procesele de administrare a riscurilor.