Numarul romanilor care au reclamat diverse abuzuri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului a depasit 9.000 de cetateni. Totodata, Romania ocupa locul al treilea in clasamentul tarilor care dau cel mai mult de lucru instantei care judeca abuzurile respective.
Guvernul Romaniei a numit, in situatia data, un agent pe langa CEDO, a carui misiune este de a reduce numarul de cazuri care ajung pe rol, respectiv pe Beatrice Ramascanu. Aceasta sustine cu privire la numarul cetatenilor romani care au reclamat diverse abuzuri in ultimii ani ca -numarul mare de cereri dovedeste in primul rand ca intr-un final cetatenii din Romania au acces la o justitie internationala, supranationala, si ca acest acces este liber-.
-Faptul ca cetatenii nostri se adreseaza instantei europene pe plaja foarte larga de probleme nu dovedeste neaparat ca avem probleme cu justitia din Romania. Sunt cereri legate de probleme legislative, sunt cereri legate de executarea unor hotarari judecatoresti etc.-, sustine Ramascanu.
Milioane de euro pentru despagubiri
Cu toate acestea, majoritatea reclamatiilor privesc incalcari ale drepturilor omului si ale proprietatii, lucru recunoscut si de reprezentantul guvernului roman la CEDO.
-Majoritatea privesc chestiuni care tin de dreptul de proprietate, dar anul acesta a debutat cu un nou tip de cauze la Curtea Europeana, care vizeaza momentul instrainarii de catre stat a apartamentelor catre chiriasi, desi fostii proprietari aveau hotarari judecatoresti care le confirmau dreptul de proprietate asupra acestor apartamente-, precizeaza Ramascanu.
In ceea ce priveste despagubirile acordate de statul roman cetatenilor carora Curtea Europeana a Drepturilor Omului le-a dat castig de cauza, valoarea acestora se cifreaza la aproape 4,5 milioane de euro. Daca este mult sau putin, Ramascanu e de parere ca -daca vrem sa facem o comparatie, anul acesta Curtea Europeana a pronuntat o hotarare impotriva Frantei in care suma acordata reclamantilor a fost de 4,5 milioane intr-o singura cauza. Depinde de sistemul de referinta. Evident, daca ne raportam la bugetul nostru, probabil ca este o suma intr-adevar ridicata-.
Nici un judecator pedepsit
Pe de alta parte, nu se poate face comparatie intre bugetul Frantei si cel al Romaniei, iar -aceste sume de 4,5 milioane de euro sunt platite de guvernul roman in 12 ani de Conventie Europeana, noi ratificand in anul 1994-.
Ramascanu este de parere ca valoarea despagubirilor -are sanse sa creasca, pentru ca in cauzele in care nu reusim sa solutionam amiabil, nu se poate restitui in natura, se va ajunge la obligarea la suma in euro raportat la valoarea de piata a imobilului respectiv. Sunt imobile pe care le evaluam de la cateva zeci de mii de euro pana la cateva milioane de euro-.
Daca exista vreunul dintre judecatorii care au pronuntat sentinte casate apoi de CEDO pedepsit, Ramascanu sustine ca -avand in vedere ca la cunostinta noastra nu au ajuns astfel de cazuri, as spune ca nu-.
-Oricum, agentul guvernamental nu are calitate procesuala in aceste eventuale procese interne, pentru ca ar trebui sa se stabileasca evident in urma unui proces-, a declarat reprezentantul guvernului roman la CEDO.