Matematica infracțională a fratelui deputatului PSD Robert Negoiță șochează prin franchețea exprimării. Într-un interviu recent pe teme imobiliare, acesta afirmă că o lege care este încălcată de 7.000 de oameni nu este bună. Legea. Probabil că zeci de mii de infractori, șuți, manglitori, pedofili, criminali sunt de aceeași părere, că Legea nu e bună de nimic, tocmai de aceea trebuie încălcată. Contextul afirmației fratelui de deputat este legat de recenta notificare a ANAF pe adresa lui Robert Negoiță, pe care statul îl consideră evazionist deoarece a vândut 753 de apartamente noi pe persoană fizică fără să plătească vreun leu TVA, datoria către stat a deputatului PSD din tranzacțiile imobiliare din ultimii ani ridicându-se la 9,5 milioane de lei, la care se adaugă penalitățile și majorările de întârziere. În loc să plătească, Negoiță se dă victima unei „răzbunări în stil băsescian“, pe motiv că ar fi făcut parte din Comisia Ridzi și Udrea. Deși verificările ANAF au început cu mult înainte ca Robert să viseze că va ajunge în preajma lui Udrea, fie și biciuind-o doar cu privirea sa galeșă, în Comisia inchizitorială unde el figurează ca anexă a amazoanei între două vârste Adriana Săftoiu.
ANAF cercetează peste 280.000 de tranzacții imobiliare, datornicii identificați de autoritățile statului fiind în număr de 7.845. În top se află frații Negoiță, care declarau că nu știau că trebuie să plătească TVA, că cică legea e neclară, deși legea e foarte clară, evaziunea se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 11 ani când suma depășește 500.000 de euro, în conformitate cu art. 9 alineatul 3 din Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale.
Șmecherie de șmecherie
Deputatul PSD Robert Negoiță este cunoscut drept politicianul cu cele mai multe case, 1.600 la număr, conform declarației de avere depuse la parlament. Toată lumea s-a mirat de numărul caselor, și nu puțini s-au întrebat care e șmecheria. Căci e vorba de o șmecherie – încălcare clară a legii de către frații Negoiță – proprietari ai grupului de firme Pro Confort, cu obiect de activitate construcții civile, industriale, dar și tranzacții imobiliare.
Fratele justifică șmecheria de familie astfel, în cadrul interviului citat:
„Reporter: Ce părere aveți despre situația fratelui dumneavoastră? Acuzațiile vă ating și pe dumneavoastră, din moment ce sunteți parteneri?
Vorbim, în primul rând, despre o lege foarte ambiguă, în care peste 7.000 de români intră sub incidența acestei legi și au efectuat minim 5 tranzacții. Cum poate fi o lege bună în timp ce peste 7.000 de români o încalcă?
E vorba de o abordare amatoricească, însă nu pot să uit faptul că suntem într-un context care ne duce cu gândul la campania electorală.
Fratele meu e în PSD, a fost în comisia Ridzi, prima dată informațiile au apărut în presă. Fratele meu nu a fost în țară săptămâna trecută, i s-a lăsat o citație neconformă cu regulile de bază.
Informațiile au răsuflat în presă de la ANAF, care are obligația prin lege de a păstra confidențialitatea acestor informații. Această sumă a fost aruncată în presă, noi nu știm absolut nimic despre această chestiune.
E vorba de o denigrare la adresa membrilor comisiei și nu e singurul care are parte de așa ceva. Mai mult decât atât, referitor la TVA, noi nu am încasat TVA-ul de la clienți. Toate tranzacțiile s-au făcut prin notariat.
S-a știut foarte clar și din declarația lui de avere despre locuințele dezvoltate pe persoană fizică, s-a discutat și în emisiuni. Cred că e vorba de o găselniță și se urmărește ceva.
E vorba de modul prin care s-au desfășurat lucrurile și nu e vorba dacă m-au afectat. Până la urmă suntem aici, afacerile noastre, spre deosebire de ale altora, sunt 100% în România, nu avem nicio proprietate în străinătate, nu plecăm nicăieri, suntem persoane mature, ne asumăm orice și vom lămuri și această speță.
Nu e posibil ca organele statului să fie manipulate de către anumite persoane. Suntem în Europa de ceva timp și pretindem democrație“.
Datorii de milioane de euro
Potrivit declarației sale de avere, care are 72 de pagini și este publicată pe site-ul Camerei Deputaților, averea lui Robert Negoiță (cel mai bogat parlamentar din PSD) se învârte în jurul sumei de 300 de milioane de euro (în bănci), acesta având 1.603 case și 57 de terenuri.
Cu toate astea, Negoiță refuză de trei ani să își plătească datoriile către ANAF, deși a vândut în ultimul an peste 500 de apartamente.
Are peste 40 de milioane de euro datorii și nu dă semne că ar intenționa să-și achite contribuțiile către stat, plasându-se în schimb, ipocrit, în postura de victimă a dictaturii băsesciene.
După ce, inițial, deputatul PSD a pretins că nu știe nimic despre datoria sa către Fisc, acum invocă prin gura frățiorului netemeinicia legii, care de vreme ce a fost deja încălcată de peste 7.000 de oameni, datornici care au dat țeapă statului, e clar că nu e bună…
Ca politician, teoretic angajat să lucreze în interesul cetățeanului, câștigul său nu este altceva decât pierdere pentru noi toți. O lecție bună pentru cei care l-au votat. Pe tipul acesta de argumentare, al fraților Negoiță, am fi cu toții justificați să le dăm la cap, dar neapărat dacă depășim masa critică de 7.000, cifra dincolo de care frații Negoiță consideră că legea nu mai are putere. Poate nu e pierdută ocazia, iar 7.000 cred că ne-am putea strânge într-o bună dimineață. Care cu ce are pe-acasă, un îmblăciu, un Cod Fiscal cu coperți cartonate, un Cod Penal pus în ciorap…