Seful Clinicii de ginecologie si obstetrica de la Spitalul Universitar Elias din Bucuresti, Radu Vladareanu, sustine ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin ar trebui sa fie gratuit in Romania, daca luam in calcul ca 1.900 de femei sunt rapuse anual de aceasta afectiune. Totodata, din statisticile autoritatilor sanitare reiese ca, in ultimii 35 de ani, Romania s-a situat pe primul loc la nivel european in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin si pe locul doi din punctul de vedere al incidentei acestor cazuri.
-Aceasta situatie ingrijoratoare este cauzata de faptul ca programele de screening la nivel national, cele care ajuta la depistarea bolii in stadiul incipient, nu se desfasoara in mod corespunzator, astfel incat majoritatea cazurilor se inregistreaza in faza finala, iar persoanele bolnave mor-, a precizat Vladareanu. El sustine ca programele de depistare a cancerului de col uterin trebuie sa inceapa inca din adolescenta, in conditiile in care, odata depistat in faza incipienta, virusul care declanseaza boala poate regresa.
-Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin este o mare realizare a omenirii si va fi treptat accesibila si in Romania, incepand din 2007. Ar trebui ca vaccinul sa fie gratuit pentru fetitele cu varste intre 10 si 13 ani, iar atunci incidenta acestei boli va fi cu mult diminuata. Este insa o decizie pe care trebuie sa o ia factorii de raspundere din domeniul sanatatii-, a mentionat Vladareanu.
In ceea ce priveste costul aproximativ al unei fiole de vaccin impotriva cancerului de col uterin, acesta se cifreaza la 100 de euro, Uniunea Europeana urmand sa decida gratuitatile de care va beneficia fiecare tara pentru achizitionarea remediului.
Seful Clinicii de ginecologie si obstetrica de la Spitalul Elias a mai afirmat, sambata, la Tulcea, la un seminar de instruire organizat de filiala teritoriala a Ordinului Asistentilor Medicali si a Moaselor, ca, in Romania, 1.900 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin, cele mai multe dintre acestea avand varste cuprinse intre 45 si 60 de ani.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane