Asa-zisa expertiza psihiatrica efectuata post-mortem in dosarul Panait este extrem de seaca si vine sa confirme ipoteza lansata de oficialitati: tanarul procuror a fost labil psihic. Este exact ceea ce se dorea a se construi pentru ca posibilitatea redeschiderii dosarului in sensul demararii unei cercetari criminalistice vizavi de moartea suspecta a lui Panait sa fie eliminata. Concluzia IML pare a avea mai multe scopuri, obtinute dintr-o singura -expertiza-. Unul dintre ele este acela de a -spala- persoanele aflate in vizorul procurorului Panait, deoarece rezolutiile puse de acesta in dosarele respective vor trebui anulate ca -labile psihice-.
Interesant este faptul ca, desi nicaieri in lume nici un legist nu poate spune daca un mort este nebun sau nu, in cazul Panait acest -diagnostic- a fost pus de IML pe baza unor declaratii luate de o echipa de procurori (condusa de procurorul general al Romaniei, Tanase Joita) de la indivizi considerati ca fiind apropiati ai raposatului (colegi, amici, chiar dusmani etc). Cum era si firesc, o astfel de -expertiza- este tinuta ascunsa cu strictete de ochii presei si implicit de opinia publica. Ca asa e la noi in Romania…
Surse din cadrul Institutului de Medicina Legala -Mina Minovici- au comunicat faptul ca expertiza psihiatrica efectuata post-mortem in dosarul Panait a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute, iar in cursul zilei de ieri trebuia sa fie remisa Parchetului General. Concluzia expertizei IML – considerata o lucrare de specialitate psihiatrico-psihologica – este extrem de seaca si vine sa confirme ipoteza -suicidului-, lansata de oficialitati: tanarul procuror a fost labil psihic. Ceea ce inseamna ca posibilitatea redeschiderii dosarului in sensul demararii unei cercetari criminalistice vizavi de moartea lui Cristian Panait este anulata din start.
-Expertiza- IML este secreta
Tinand cont de suspiciunile care planeaza asupra dosarului Panait, era normal ca autoritatile sa se grabeasca sa faca publice concluziile raportului IML. Dovedind ca -ceva este putred in Danemarca-, desi raportul din care s-a desprins concluzia ca Panait era -labil psihic- nu a fost facut public. Astfel, nimeni din conducerea IML sau a Parchetului General nu s-a incumetat sa faca vreo declaratie pe aceasta tema. -Curentul- a incercat, ieri dupa-amiaza, sa contacteze conducerea IML, insa nici o persoana oficiala din cadrul acestei institutii nu a fost de gasit. -Dosarul e finalizat, dactilografiat si urma sa fie remis Parchetului General in cursul dupa-amiezii de azi (n.r. – ieri)-, ne-a declarat o persoana din IML, care a preferat sa-si mentina anonimatul. Avand aceasta informatie, am contactat Parchetul General. Numai ca purtatorul de cuvant al institutiei, Ingrid Petcu, a sustinut ca pana in jurul orelor 15.00 nu s-a primit nici un fel de expertiza in cazul Panait.
Dosarele instrumentate de Panait, transformate in maculatura
O serie de specialisti in drept sustin ca stabilirea de catre medici a unei labilitati psihice a lui Panait va trebui sa conduca, automat, la anularea actelor procedurale intocmite de catre acesta in activitatea de magistrat. In acest sens, sursele noastre sustin ca medicii ar trebui sa stabileasca cu exactitate perioada in care s-a declansat -boala- procurorului. Sursele noatre sustin ca specialistii care au efectuat ancheta si au semnat raportul IML in dosarul Panait nu au luat, probabil, in considerare faptul ca concluziile acestuia ar putea genera consecinte juridice delicate.
Semne de intrebare
Expertiza convine de minune anumitor persoane aflate in vizorul ex-procurorului, in sensul ca rezolutiile puse de acesta in dosarele respective vor trebui reanalizate, deoarece nu s-a stabilit daca la momentul in care s-a pronuntat in respectivele cazuri era sau nu labil psihic. Cu toate acestea, concluziile IML arunca serioase semne de intrebare asupra obiectivitatii deciziilor luate chiar de catre sefii celui -sinucis-, care, desi considerati normali, nu au putut observa si sesiza comportamentul -deviant- al lui Panait si i-au incredintat acestuia dosarele, extrem de grele chiar si pentru un procuror experimentat.
Practic, prin concluzia la care a ajuns IML, criminalistii Parchetului General vor putea sa claseze dosarul fostului lor coleg.
Interesant este faptul ca, desi nici un legist nu poate spune daca un mort este nebun sau nu, aceasta expertiza a fost facuta pe baza unor declaratii luate de o echipa de procurori (condusa chiar de catre procurorul general al Romaniei, Tanase Joita) de la indivizi considerati ca fiind apropiati ai raposatului (colegi, amici, chiar dusmani), astfel incat sa poata fi creionat profilul psihiatrico-psihologic al -sinucigasului-. Tot ce se dorea era ca ea sa aiba valoare de diagnostic.
Reamintim ca ex-procurorul Panait a murit in 10 aprilie a.c., dupa ce s-a -aruncat- de la etajul patru al imobilului in care locuia. Persoane din anturajul -sinucigasului- sustin ca acesta a avut in ziua resectiva o discutie contradictorie cu sefii sai directi, Ilie Piciorus si Ovidius Paun, pe tema solutiei pe care acesta o daduse in dosarul procurorului bihorean Alexandru Lele. Interesant este ca dupa decesul lui Panait, mai precis la 23 mai, Parchetul CSJ a decis stabilirea imprejurarilor, conditiilor si cauzei mortii ex-procurorului si efectuarea unei analize psihopatologice in cadrul IML – o premiera in dreptul penal.