Când spui insulele grecești, te gândești la acea îmbinare perfectă de mister, istorie și frumusețe care-ți oferă posibilitatea de a pleca cu un bagaj de amintiri pentru o viață și cu șansa unei experiențe desăvârșite în care se încheagă în mod natural ospitalitatea grecilor, farmecul peisajelor și albastrul amețitor al mărilor. Chiar dacă ești sau nu pasionat de faptul că aici s-au pus bazele mai multor civilizații și culturi sau fascinat de legendele cu zei, muze și ființe fantastice, sau dacă ești pur și simplu unul dintre neinițiați și vrei câteva zile de relaxare, te vei bucura în mod cert la tot pasul de rămășițele uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume. Despre Creta, Corfu, Zakynthos, Santorini și altele s-a tot vorbit și au tot fost vizitate. Însă grecii ascund o insulă superbă, despre care prea puține s-au scris și s-au auzit: insula Aegina, cea mai mare dintre insulele Golfului Argo-Saronic, aproape de portul Pireu (la aproape 40-60 de minute cu ferryboat-ul). Aici, găsești, în același loc, tradiție îmbinată cu o autentică viață insulară, plaje fără cusur, minunate activități de divertisment și nenumărate situri arheologice. Insula Aegina este, de departe, în peisajul central al mitologiei și istoriei grecești. Legenda spune că insula a fost numită după cea mai frumoasă din cele 20 de fete ale lui Asop, zeul râurilor, fată care a fugit cu Zeus pe această insulă, pe atunci pustie. În termeni istorici, prima atestare datează din anul 3500 î.Hr și se pare că s-a bucurat de o creștere socială și economică înfloritoare între anii 900 și 480 î.Hr. De asemenea, aici au fost bătute și primele monede grecești, în secolul al VII-lea î.e.n. Aegina a fost, pentru o perioadă destul de scurtă, între anii 1827 și 1829, și capitala Greciei.
Cea mai mare atracție este faptul că e o insulă pe care se trăiește și se muncește și încă nu a căzut victima turismului de masă. Este perfectă pentru un turist care călătorește individual și care își dorește să experimenteze realitățile țării pe care o vizitează. Majoritatea vizitatorilor sunt greci care își petrec aici weekendurile.
Insula „perfect grecească“
Pentru cei interesați de arheologia și istoria antică a Greciei, Aegina este insula „perfect grecească“. E recomandat să vizitezi această insulă în afara sezonului de vârf. Primăvara și toamna sunt cele mai potrivite anotimpuri pentru a te bucura de frumusețea ei. Vremea e însorită, caldă și energizantă. Aegina are reputația ținutului cu cel mai plăcut climat din Grecia. Așa că ia-ți cei mai comozi pantofi, pentru că te așteaptă celebrele grădini de fistic, muntele Oros de pe culmile căruia ai parte de cele mai splendide peisaje maritime, sate antice abandonate pe dealurile din jur și, nu în ultimul rând, pâlcurile minunate de măslini. Aici vei găsi și faimosul templu Aphaia, cel mai bine conservat templu antic din Grecia. Un alt sit este și Templul Zeiței Afea, construit din calcar, pe un deal la patru kilometri în nordul stațiunii Agia Marina, una dintre cele mai populare stațiuni din Aegina. Împreună cu Parthenonul din Atena și cu Templul lui Poseidon din Sounion, Atena, acestea au fost construite pentru a forma un triunghi echilateral. Printre atracții se numără muzeul din Kolona și situl arheologic. De văzut Mănăstirea Sf. Nectarie, la 4 km la nord de stațiune, și capela Agia Marina, alte două atracții minunate. Mai puteți vizita și Palaiochora, ruinele unui oraș medieval unde localnicii se refugiau din calea invadatorilor și a piraților, precum și muntele Oros.
Plaje superbe și mâncăruri delicioase
Plajele de aici sunt pline de nisip, iar apele cristaline. Și sunt din plin pentru fiecare. Ba chiar poți alege un loc liniștit, pentru tine, și o carte bună, fie alegi un șezlong și o umbrelă într-o zonă populată, dar unde cu siguranță vei fi servit regește. Cât despre restaurante, te vei bucura să afli că e unul dintre ultimele locuri de pe planetă unde nu vei întålni un fast-food. Așa că, una dintre bucuriile călătoriilor fiind degustarea mancărurilor tradiționale, aici nu te vei izbi de panouri cu „mic dejun englezesc“, ci vei putea savura la micul dejun o cafea, apoi o gustare cu brânză proaspătă și pateuri cu spanac. O bere rece (sau un ouzo) după masă este un răsfăț pe care ți-l poți permite în barurile de pe malul mării. Și ca să ai o zi absolut desăvårșită, ia o cină tårzie într-una din fantasticele taverne.