Home Actualitate Procurorii au aflat cum vorbeau între ei ceferiștii șpăgari: Un „tren bun”...

Procurorii au aflat cum vorbeau între ei ceferiștii șpăgari: Un „tren bun” era plin cu „chiori”

DISTRIBUIŢI

Procurorii au descoperit în ancheta din dosarul șpăgilor de la CFR că ”nașii de tren” conductorii și organele de supracontrol foloseau în convorbirile telefonice un limbaj codificat, cu multe expresii de jargon, pentru ca faptele lor să fie cât se poate de greu de dovedit. ”Nașii” luau banii ”chiorilor” și evitau ”să stea cu mortul pe ei”. Un ”tren bun” le asigura un câștig extra-salarial destul de însemnat, având în vedere că anchetatorii au calculat un prejudiciu adus companiei SNCFR de 200 de milioane de lei anual.
Al doilea lot de ceferiști acuzați că au primit șpăgi de la călătorii frauduloși au ajuns ieri în fața anchetatorilor, la Parchetul Brașov, iar doi dintre ei au primit și ordonanțe de reținere. Angajații SNCFR care vor fi duși în fața magistraților în vederea emiterii mandatelor de arestare preventivă sunt doi inspectori acuzați că primeau mită  în schimbul dezvăluirii unor informații către alți colegi, pe care îi anunțau când erau programate controalele din trenuri. Până acum, procurorii nu au reușit să obțină arestarea preventivă pentru nici o persoană cercetată pentru corupție, de la acțiunea demarată joia trecută, pentru că instanța de judecată a apreciat că nu se impune privarea de libertate a acestora.
Între timp, anchetatorii au decodificat și limbajul folosit de ceferiștii șpăgari, așa cum reiese din interceptările convorbirilor. Astfel, ”a cârjîi” reprezenta pretinderea de bani de la călătorii fără bilet, care erau numiți ”chiori” sau ”colete”. ”A încărca trenul” însemna permiterea unor număr cât mai mare de călători frauduloși să-și continue călătoria cu trenul, în schimbul plății unei sume de bani, iar ”un tren bun” sau ”un tren puternic” era o garnitură încărcată cu blatiști. ”Nașii” aveau grijă permanent să nu stea cu mortul pe ei”, adică asupra lor să nu fie găsite, la un eventual control, sumele de bani încasate drept mită. Ancheta în acest dosar a început în luna martie 2011, iar cercetările au condus la informații probate de procurori despre activitatea pe scară largă din mai multe regionale CFR din țară. Pornind de la conductorii de tren și până la revizorii de specialitate, se lucra mână în mână, "fiecare conjugându-și eforturile cu alți suspecți, în combinații diferite, în funcție de circumstanțe", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Faptele conductorilor au fost probate chiar și prin înregistrări audio-video, inclusiv cu momentul remiterii șpăgii, făcute de investigatori sub acoperire. ?ê?£i din acest motiv, până acum, cheltuielile judiciare au ajuns la 100.000 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, procurorul Alina Popescu, conductorii și șefii de tren, dar și inspectori audiați ieri sunt suspectați de luare și dare de mită, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, precum și divulgare de informații.

Mihai Niculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.