Mult-trambitata -privatizare transparenta-, popularizata cu patos pe sticla televizorului de catre ministrul turismului, Dan Matei Agathon, se transforma pe zi ce trece intr-o campanie de promovare a privatizarilor cu castigatori dinainte stabiliti. Ultimul -succes- al echipei Agathon s-a inregistrat la mijlocul saptamanii trecute, cand pachetul de actiuni detinut de Ministerul Turismului la SC Turism Banatul SA Timisoara a ajuns, printr-o modalitate mai discreta, in portofoliul de firme al fratilor Cristescu.
Cum a ajuns statul actionar minoritar peste noapte?
In primul trimestru al acestui an, Ministerul Turismului a anuntat ca detine 50,822% din actiunile societatii Turism Banat SA Timisoara, ceea ce reprezenta circa 8,2 miliarde de lei, din totalul capitalului social evaluat la 16,1 miliarde de lei. Dar, surprizator, in anuntul de privatizare din luna iunie se precizeaza ca Ministerul Turismului vinde 329.161 de actiuni, reprezentand 31,2466% din capitalul social al societatii Turism Banatul SA Timisoara. Pretul de pornire al licitatiei este de 139.426 de lei/actiune, iar valoarea pachetului de actiuni scos la vanzare este de 45.893.602.000 de lei. Celelalte actiuni ale societatii sunt detinute de Marius Valentin Cristescu – 44,9%, Emil Cristescu – 5,15%, iar restul de 18,6% apartin altor actionari. Practic, fratii Cristescu detin pachetul majoritar de actiuni ale societatii, adica peste 50%.
Cel mai atractiv activ al societatii Turism Banatul SA este Hotelul Timisoara, de doua stele, care dispune de 146 de locuri de cazare, cu trei restaurante, bar de zi, cazinou, magazin alimentar si doua agentii de turism. Al doilea activ este Hotelul Nord, clasificat la o stea, cu 66 de locuri si braserie. De asemenea, Turism Banatul Timisoara mai detine Hotelul Victoria, de o stea, din Sannicolau Mare, cu 82 de locuri, care se afla in litigiu cu primaria din localitate.
Dar curios este faptul ca Ministerul Turismului, din actionar majoritar la sfarsitul lui martie, devine minoritar dupa numai doua luni. Cum a fost posibil? Oficiali ai ministerului au precizat ca fratii Cristescu au ajuns actionari majoritari la Turism Banatul SA datorita faptului ca societatea era intr-un litigiu pentru un activ si ei au preluat drepturile litigioase, drept pentru care s-a facut o majorare de capital. Aceiasi oficiali au precizat ca fratii Cristescu au cumparat drepturile litigioase de la Ministerul Turismului cu aproximativ 50 miliarde de lei.
Licitatie cu castigator anticipat
Prin aceasta inginerie, fratii au ajuns sa detina pachetul majoritar de actiuni al societatii. In aceste conditii, pana la preluarea controlului total asupra societatii nu mai era decat un pas. Acest pas s-a facut saptamana trecuta, cand una din firmele fratilor Cristescu – Bega Construct Timisoara – a achizitionat cu circa 22 miliarde de lei pachetul de actiuni de 31,2% detinut de Ministerul Turismului.
Scenariul a fost extrem de simplu. S-au cumparat trei caiete de sarcini, dar la licitatie s-au prezentat doar doua firme din Timisoara: Bega Construct si Green Forest SRL. Licitatia a pornit de la suma 45.893.602.700 de lei, dar, desfasurandu-se dupa modelul olandez, pachetul de actiuni detinut de minister a fost adjudecat de firma Bega Construct la doar 22 miliarde de lei. Astfel, fratii Cristescu au devenit actionarii majoritari, detinand peste 80% din actiunile de la Turism Banatul Timisoara. Fara comentarii.
Iacubov -si-a tras- hotel de cinci stele la Mamaia
Printr-un procedeu asemanator, controversatul om de afaceri Corneliu Iacubov a inceput sa se lanseze tot mai mult in afacerile turistice. Dupa ce, prin generozitatea lui Dan Matei Agathon, a devenit stapanul Hotelului Bulevard din Bucuresti si actionar insemnat la Athene Palace Hilton, omul de afaceri moldovean si-a extins afacerile turistice si pe litoral. La sfarsitul saptamanii trecute, Corneliu Iacubov??? si-a inaugurat, in prezenta amicului sau, ministrul Dan Matei Agathon, primul hotel de cinci stele din Mamaia, Club Scandinavia. Hotelul are 20 de camere, patru apartamente de lux, restaurante si cluburi de zi si de noapte, piscine interioare si exterioare si o baza turistica de agrement. Pretul unei camere cu vedere spre lacul Sudghiol este de 150 de dolari, o camera cu vedere spre strada costa 130 de dolari, in timp ce un apartament costa 200 de dolari pentru o noapte.