Comitetul pentru Drepturile Omului (HRC) de la Geneva apreciază că acuzațiile lui Mohamad Munaf împotriva statului romån, potrivit cărora autoritățile romåne ar fi știut că acesta va fi supus unor proceduri penale după ce a părăsit ambasada Romåniei, sunt și rămån pure speculații.
Comitetul pentru Drepturile Omului a emis această opinie în legătură cu reclamația formulată de Mohamad Munaf împotriva statului romån în 2006. Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat astfel, la 30 iulie, punctul de vedere în cazul petiției depuse de Mohamad Munaf împotriva Romåniei. Acesta a fost făcut public abia la sfårșitul lunii august.
Comitetul a apreciat că principala problemă pe care a trebuit s-o ia în calcul a fost dacă prin faptul că a permis reclamantului (Munaf) să părăsească ambasada Romåniei din Irak, după eliberarea ostaticilor, statul romån „a exercitat jurisdicție asupra reclamantului într-un mod care l-a expus la un risc real de a deveni victima încălcărilor drepturilor prevăzute în mai multe articole din protocolul opțional în baza căruia este formulată plångerea“.
HRC a reținut că, deși există divergențe între relatările despre o serie de fapte care alcătuiesc acest caz, ambele părți au în susținerea lor puncte comune, astfel: „autorul (Munaf) a fost adus la ambasadă unde a rămas timp de cåteva ore; el a cerut explicit să fie dus la ambasada SUA în baza faptului că deține dublă cetățenie (inclusiv americană); el nu era conștient, la acel moment, că ar putea fi pus sub acuzare în Irak și că, în consecință, ar putea avea nevoie de sprijinul statului parte (Romånia, n. red)“.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane