Deputatul Dorin Petrea, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, a participat marți, 6 octombrie 2015, la o întrevedere cu delegația germană a landului Hessen.
Alături de parlamentarii germani au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Administrației Prezidențiale, Organizației Internaționale pentru Migrație, precum și alți reprezentanți ai unor instituții cu atribuții în domeniul migrației.
Pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte de actualitate, printre care migrația și strategiile pentru rezolvarea problemelor create de acest fenomen intensificat în statele UE.
‘Cred că există soluții unitare, motiv pentru care susțin elaborarea unor strategii în acest sens. Totodată, cred că fiecare țară afectată de problema integrării imigranților are particularități care trebuie luate în calcul. Am spus și repet faptul că impunerea unor cote obligatorii nu reprezintă o soluție viabilă pentru rezolvarea acestei crize. Din nefericire însă, decizia majorității de la JAI a fost în alt sens’, susține Dorin Petrea.
Deputatul a explicat faptul că există riscul excluziunii sociale pentru imigranți, în condițiile în care cei mai mulți dintre cetățenii români dezaprobă integrarea acestora.
‘Am discutat în ultimele zile cu mai multe categorii de persoane, atât cu cei care au studii superioare, cât și cu oameni simpli, poate fără prea multă educație. Cu toții înțeleg că trebuie să manifestăm solidaritate față de popoarele lovite de criză, fie ea financiară sau armată, însă consideră că responsabilitatea reabilitării acestora nu ne revine. Ca reprezentanți ai cetățenilor români, ne-am exprimat încă o dată, de data aceasta în fața colegilor din legislativul german, dezaprobarea pentru impunerea cotelor obligatorii de imigranți’, a declarat deputatul UNPR.
Reprezentanții Comisiei pentru Afaceri Europene au subliniat în cadrul întrevederii faptul că România susține securitatea Uniunii Europene prin standardele înalte de siguranță asigurate pe distanța de 2070 km de granițe externe.
‘Uniunea Europeană dă un examen de solidaritate și maturitate. Trebuie să regândim prioritățile și strategia de securitate. 95% din probleme sunt la granița de Sud a Uniunii, iar la granița de Est noi garantăm stabilitatea și securitatea. Sunt convins că România își va respecta angajamentele în continuare. Sper însă ca și reprezentanții Uniunii Europene să fie corecți în ceea ce privește acceptarea României în zona Schengen’ a completat Dorin Petrea.
Deputatul UNPR a încheiat amintind de faptul că tot în cursul ultimei săptămâni, vicepremierul României, Gabriel Oprea, s-a întâlnit cu procurorul general al SUA. Cu această ocazie s-au discutat aspecte privind includerea României în programul Visa Waiver, dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre cele două state.