Miercuri, 7 octombrie 2015, a avut loc la Washington a doua ediție a Premiilor Galei Alianța. Alianța este o organizație non profit care reunește profesioniști din mai multe domenii, care au legături cu România, fie că sunt membri ai comunității românești din Statele Unite, fie că sunt cetățeni americani. Deși se afla în SUA și fusese invitat la această gală, Gabriel Oprea nu a mai participat în urma protestelor comunității românești din SUA.
Chris Terhes, președintele Romanian Community Coalition, cunoscută în România și sub numele de „Coaliția românilor pentru combaterea corupției”, a decis sa nu mai participe la receptia din Washington D.C organizata de asociatia Alianta, un ONG care are ca scop strangerea legaturilor dintre Romania si SUA, din cauza prezentei vicepremierului Gabriel Oprea, acuzat de plagiat în teza sa de doctorat precum și în cel puțin șase lucrări pe care le-a coordonat.
Cu Terhes s-au solidarizat mai mulți români americani.
De asemenea, spune Terhes, când acest scandal a izbucnit în România, Gabriel Oprea și-a folosit în mod abuziv puterea pentru a pune presiune asupra mass mediei mediei, în sensul de a nu publica aceste acuzații.
„Dorim o relație puternică între România și SUA, dar această relație nu poate fi construită tolerând astfel de comportament din partea cuiva aflat la putere. Libertatea presei este esențială pentru construirea unei democrații sănătoase” în România, argumentează el.
Controversa a pornit după ce Marian Petruta, de la North Americam Romanian Press Association, a remarcat pe blogul rousa.blogspot.ro că printre invitații la a doua ediție a Galei Alianța se numără și Gabriel Oprea, care se află în centrul unui scandal de plagiat în ceea ce privește teza sa de doctorat și alte lucrări pe care le-a coordonat.
„Una din gazdele evenimentului este fostul sef al SRI George Maior ajuns in prezent ambasador la Washington D.C. Prezenta sa in SUA, la acest eveniment, este o sfidare la adresa romanilor din America, care de curand au trimis o scrisoare de protest presedintelui Iohannis in legatura cu actiunile lui Oprea de ingradire a libertatii presei in Romania”, a scris Marian Petruta.
Miron Cozma declara presei:
„Gabi Oprea a fost cu mine la Campionatul European de fotbal din 1996. Era sluga mea atunci. (…) Îmi căra geamantanul, pentru că se pricepea la aşa ceva. Îmi fusese prezentat ca un tânăr viguros şi de încredere. Mi-am dat seama imediat, după moaca lui, că nu e de încredere”.
Evident că românii din diaspora nu pot accepta să fie în aceeași încăpere cu vreun apropiat de-al nemernicului Miron Cozma condamnat pentru toate mineriadele, mai puțin cea din 1990 care a și fost cea mai gravă. Este rușinos cum sistemul judiciar românesc nu a reușit în 25 de ani să rezolve dosarele morților de la Revoluție și de la Mineriadă și niciun vinovat nu a plătit.