Home Actualitate Scandal în lumea bancară: BRD, BCR și CEC-fraude de 22 milioane de...

Scandal în lumea bancară: BRD, BCR și CEC-fraude de 22 milioane de euro. BNR tace

DISTRIBUIŢI

Un nou scandal zguduie sistemul bancar românesc, peste 100 de persoane fiind audiate joi de DIICOT cu privire la mai multe fraude legate de credite bancare, prejudiciul fiind estimat la 22 de milioane de euro.  În anchetă sunt implicate nume sonore, cum ar fi Aurel ?ê?£aramet, președinte al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care a si fost suspendat din funcție, si vicepreședintele BRD-Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel. De asemenea, pe lângă BRD, sunt învinuite persoane de la BCR si CEC Bank, dar și angajați din Ministerul Economiei, Mihai Grigoriu, Cătălin Ionuț Rosu si Andrei Atanasiu. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au emis, joi după-amiază, primele două mandate de reținere în dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, audierile continuând la sediul DIICOT București.  Creditele false erau obținute cu ajutorul directorilor, banii se împărțeau între cei implicați și nu mai ajungeau niciodată înapoi la bancă. Deși scandalul e mare cât casa, BNR tace, oficialii băncii refuzând să comenteze deocamdată situația deloc plăcută care afectează imaginea și credibilitatea siste­mului bancar românesc.
Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT.
Activitatea infracțională a fost sprijinită de către învinuiții Aurel ?ê?£aramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreședinte al unei unități bancare, Mihai Grigoroiu, Roșu Cătălin Ionuț și Atanasiu Andrei, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și Diaconescu Florian Dragoș.
"Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București și Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziții domiciliare la locuințele învinuiților precum si la sediile unor societăți comerciale din municipiul București și județele Ilfov, Călărași și Giurgiu", se arată într-un comunicat al Direcției.
Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse – au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Falsuri în dosare la BCR

BCR a sesizat DIICOT în trimestrul al doilea că a descoperit existența unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călărași, Oltenița și București, și arată că activitatea băncii continuă în mod normal.
"BCR a sesizat DIICOT, în trimestrul II 2012, că a descoperit, prin divizia antifraudă specializată a băncii, existența unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călărași, Oltenița și București. Cei câțiva salariați ai băncii implicați în aceste cazuri au fost concediați. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora și a altor persoane din afara băncii. Banca își continuă activitatea normal, ca principal finanțator al economiei românești. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor. BCR a reușit să prevină producerea de noi fraude în caz având proceduri antifraudă complexe și personal specializat", se arată într-un comunicat al BCR.
Banca menționează că analizele de credit au la bază documente emise sau confirmate de companii, instituții și persoane autorizate.

?ê?£aramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare

Directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel ?ê?£aramet, a fost suspendat din funcție în urma anchetei inițiate de DIICOT, iar în cazul celor trei angajați ai Ministerului Economiei cercetați în același dosar ministrul a decis încetarea activității în funcțiile ocupate. "În cazul domnului Aurel ?ê?£aramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcția deținută în cadrul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM. Ministrul Economiei a dispus încetarea activității în funcțiile ocupate de celelalte trei persoane implicate în dosarul anchetat de DIICOT, urmând să dispună suspendare lor în situația în care DIICOT va lua măsura arestării preventive", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Statul este, prin Ministerul Economiei, unicul acționar al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. Fondul garantează creditele acordate de băncile comerciale în limita a maxim 80%.
?ê?£aramet se află la conducerea Fondului din 2001. Aurel Șaramet are terenuri, case în București și Snagov, dar și bijuterii, tablouri și o colecție numismatică valorând 97.000 de euro și a acordat unor persoane împrumuri de 59.000 de euro și 200.000 de lei.
El mai are două autoturisme Mercedes și un Ford Fiesta, bijuterii de 9.500 de euro, achiziționate începând din anul 2000.
Aurel Șaramet mai are două depozite în lei la ATE Bank și la Alpha Bank, deschise în 2000, totalizând 2.270.600 de lei. Totodată, deține acțiuni la Oncomed Clinic SA și Socet SA. Șaramet are acțiuni în valoare de 40.706 lei la Fondul Proprietatea și de 5.546 de lei la Prospecțiuni SA.
Aurel Șaramet are trecută în declarația de avere și o datorie de 105.000 de euro către SC Beton Construct, scadentă în 2014.

Grigoroiu, învinuit în cazul fraudei de 22 milioane de euro, fusese numit recent director în MEC

Mihai Grigoroiu, învinuit în cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro, fusese numit recent în funcția de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice.
Grigoroiu lucra în minister din 2012, inițial fiind asistent la cabinetul secretarului de stat Nicolae Rotileanu iar apoi consilier PR la aceeași autoritate. În 2010, el a mai fost angajat la Ministerul Economiei, în funcția de consilier juridic. După aceea a lucrat la Ministerul Comunicațiilor și la TDP Partners, firmă care acordă consultanță în domeniul fondurilor europene.
Conform declarației de avere datată 29 octombrie 2012, Mihai Grigoroiu deține, împreună cu soția sa, un apartament de 50 de metri pătrați în sectorul 1, cumpărat anul acesta și un autoturism Volkswagen, din 2003. El mai are două credite la BRD, de 28.000 de lei și de 51.300 de euro, contractate în 2012 și scadente în 2017, respectiv în 2042.
În 2010, el deținea și un teren agricol de 7.200 de metri pătrați în Giurgiu.
Un alt angajat al Ministerului Economiei implicat în acest scandal este Cătălin Ionuț Roșu, auditor. Conform declarației de avere datată 27 martie, el are un Volkswagen din 2000. De asemenea, el menționează și un credit BCR de 37.000 de lei contractat în 2010 și scadent în 2040. Deși în declarația sa de avere din 2011 figura un apartament de 40 de metri pătrați, acesta nu se regăsește în cea mai recentă declarație de avere și nici nu este menționată vânzarea.
Andrei Atanasiu, expert în Ministerul Economiei, cu domiciliul în comuna Ileana, județul Călărași, nu are trecut nimic în declarația de avere.
Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activității celor trei în funcțiile ocupate.

Olga Dumitrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.