Proprietarul fabricilor Phoenix Baia Mare si Elcond Zalau, omul de afaceri indian Virendra Rastogi, a produs un prejudiciu aproape imposibil de recuperat, de aproximativ 200 milioane de euro, unei banci germane. Declaratia apartine purtatorului de cuvant al bancii Westdeutsche Landesbank si a fost publicata de catre cotidianul -Suddeutsche Zeitung-.
Arestat in Germania
Virendra Rastogi si fratele sau Nirendra, impreuna cu alti parteneri de afaceri din industria siderurgica, au fost arestati, la inceputul lunii mai, sub acuzatia ca au inselat mai multe banci internationale cu peste 600 milioane de dolari. WestLB este unul dintre cei mai mari creditori ai concernului RBG Resources, care detine pachetele majoritare de actiuni si la cele doua societati romanesti, iar valoarea exacta a pierderilor va fi cunoscuta doar dupa efectuarea unei expertize financiare. Cu toate acestea, reprezentantii bancii au afirmat ca sansele de recuperare a unor sume semnificative sunt foarte reduse.
Omul de afaceri indian Virendra Rastogi, care provine dintr-o familie indiana cu traditie in domeniul afacerilor cu metale, a deschis o reprezentanta la Londra in anul 1996, in aceeasi perioada in care fratele sau a constituit in Statele Unite ale Americii o companie de comert cu produse siderurgice.
Achizitiile din Romania i-au acordat credibilitate in Germania
Firma lui Rastogi, Allied Deals, ulterior devenita RBG Resources, a achizitionat, in octombrie 1998, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, 69,99% din actiunile Phoenix Baia Mare, pentru suma de 37 milioane de dolari. Allied Deals a mai achizitionat, in februarie 1999, pachetul majoritar de actiuni la Elcond Zalau, pentru 6,8 milioane de dolari. Elcond urma sa functioneze in aceeasi structura cu Phoenix Baia Mare.
Potrivit cotidianului german, aceste achizitii, precum si angajamentele pentru investitii asumate prin contractele de privatizare au crescut credibilitatea celor doi oameni de afaceri fata de banci. La aceasta a contribuit si faptul ca firma lui Virendra Rastogi ii avea ca angajati pe fostul ministru britanic al economiei, Jack Cunninghamn, si pe Lordul Gray, fost ministru al energiei.
O parte a creditelor atrase a fost destinata investitiilor in zone miniere din Bolivia si Nigeria. Anchetatorii au stabilit insa ca o mare parte din aceste sume a fost incasata de o serie de firme-fantoma. Inceputul crizei a fost semnalat de compania de consultanta PriceWaterhouseCoopers, care a renuntat la auditarea RBG pe motiv ca firma a raportat operatiuni fictive. Banca a cerut atunci companiei Arthur Andersen sa efectueze o expertiza si a anuntat autoritatile.