Pretentiile formulate de Broadhurst Investment catre conducerea ASIROM sunt nefondate si se inscriu in ansamblul demersurilor initiate impotriva ASIROM, pe fondul litigiilor existente intre fondul de investitii si asigurator, considera administratorii companiei. Acestia au raspuns astfel la convocarea de conciliere initiata de Broadhurst pentru 28 septembrie, la care nu s-au prezentat. Documentul, remis vineri Agentiei Mediafax, a fost semnat de Ioan Niculae, Corneliu Tanase, Adriana Guta, Angela Toncescu si Nicolae Iliuta, membri ai Consiliului de Administratie (CA) al asiguratorului la 24 aprilie 2003, data la care firma a achizitionat un pachet de actiuni reprezentand 100% din capitalul Casei de Pensii Concordia Romana (CPCR).
Broadhurst a solicitat fostei conduceri a ASIROM repararea unui prejudiciu creat asiguratorului prin plata unui pret considerat prea ridicat pentru preluarea CPCR, potrivit convocarii de conciliere.
Valoarea prejudiciului se ridica la 5,87 milioane de lei, plus dobanda legala la zi, conform calculelor Broadhurst. Suma reprezinta diferenta dintre pretul platit fostilor actionari ai CPCR, respectiv 6,68 milioane de lei, si valoarea activului net al companiei preluate.
Un alt prejudiciu a carui reparare este solicitata de Broadhurst, in valoare de 236.641 lei, a fost determinat de vanzarea unor actiuni CPCR la un pret inferior celui platit in aprilie 2003. Valoarea totala a prejudiciilor aduse ASIROM depaseste, astfel, valoarea de 6,1 milioane de lei, reiese din calculele fondului de investitii.
In raspunsul la convocarea de conciliere, cei cinci administratori sustin ca achizitionarea CPCR a fost necesara si oportuna, iar ASIROM nu a fost prejudiciata prin aceasta tranzactie.
Ei apreciaza ca operatiunea de preluare a CPCR s-a inscris in strategia de dezvoltare a ASIROM aferenta anului 2003, care prevedea posibilitatea achizitionarii unei societati specializate in administrarea de fonduri de pensii.
La momentul achizitiei, se arata in document, CPCR avea incheiate 11.995 de contracte de asigurare si detinea o baza de date informatizata si aplicatia software necesara gestionarii acesteia.
-Hotararile organelor societare privitoare la strategia de dezvoltare a ASIROM pe anul 2003, precum si la identitatea societatii ce urma a fi achizitionata, au fost cunoscute in termenul prevazut de lege de toti actionarii asiguratorului. Ulterior momentului achizitiei, in prima sedinta AGA a ASIROM nu s-au inregistrat opozitii sau contestari cu privire la hotararea organelor societare competente-, se precizeaza in document.
Achizitia CPCR a fost precedata de un studiu de oportunitate, realizat in martie 2003 si aprobat de consiliul de administratie al ASIROM o luna mai tarziu, care a demonstrat posibilitatea cresterii rentabilitatii societatii achizitionate prin aplicarea managementului ASIROM.
-Oportunitatea achizitiei CPCR era evidenta, deoarece societatea putea desfasura activitatea imediat dupa aparitia legii privind pensiile private-, se mai arata in document. (…)
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane