Societatea Nationala -Tutunul Romanesc- este nula de drept, va trebui sa constate judecatorul delegat pe langa Oficiul National al Registrului Comertului. InterAgro SA, societatea controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, nu si-a respectat obligatia asumata prin contractul semnat cu Ministerul Agriculturii de a coopta alti trei actionari in societate, pentru a se intra in legalitate, fapt ce atrage, potrivit legii, constatarea nulitatii societatii.
-Biblia- societatilor comerciale, Legea 31/1990, prevede expres ca intr-o societate comerciala pe actiuni sa fie cel putin cinci actionari, persoane fizice sau juridice, exceptie facand societatile in care statul este actionar unic sau majoritar. Aceasta a fost situatia SNTR pana cand, la data de 11 decembrie, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor -a facut cadou- grupului de firme al lui Ioan Niculae 53% din actiunile SNTR, in contul unei datorii a ministerului catre InterAgro. Moment din care dispozitia legala privind numarul minim de cinci actionari a devenit aplicabila in cazul SNTR, fapt stipulat chiar in contractul de stingere a datoriei: -InterAgro se obliga ca, in termen de maximum sase luni de la semnarea contractului, sa coopteze inca trei actionari in societate in vederea indeplinirii normei legale referitoare la numarul minim de actionari in societatile pe actiuni-.
Termenul maxim prevazut in contract a expirat de mai bine de doua saptamani (data-limita – 11 iunie 2002), dar surse autorizate din cadrul Agentiei Domeniilor Statului ne-au confirmat ieri ca SNTR are in continuare doar doi actionari (InterAgro si MAAP prin ADS) functionand in ilegalitate. Fata de aceasta situatie, legea este cat se poate de explicita: -Nulitatea unei societati inmatriculate in Registrul Comertului poate fi declarata de tribunal numai atunci cand (…) nu s-a respectat numarul minim de asociati, prevazut de lege-.
Altfel, nu mai mira cu nimic complacerea MAAP in mocirla de la -Tutunul Romanesc-. Cand accepti, cu buna stiinta, fraudarea societatii in care detii 47% din actiuni, prin tot felul de firme-capusa, ce pretentii mai poti ridica la o -banala- incalcare a legii fundamentale a economiei romanesti? Ca sa nu mai adaugam ca, in chiar contractul semnat de Ilie Sarbu si Ioan Niculae, sunt trecute cu vederea si incalcari ale altor legi romanesti in vigoare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane