Nivelul la care s-a ajuns sa se dea mita pentru obtinerea unui serviciu este aproape de necrezut. Un cetatean din Bucuresti a reclamat faptul ca a oferit 1.000 de dolari mita unui functionar al Ministerului Muncii pentru a i se facilita obtinerea unui loc de munca in strainatate. Banii repectivi nu au fost oferiti unui functionar oarecare, ci chiar sefului Biroului de Presa al ministerului, Razvan Viorel Purde. Astfel, Florin Salceanu il acuza pe Razvan Purde ca a luat mita in schimbul incheierii unui contract de munca in Portugalia, fara a i se rezolva insa dosarul. Pe de alta parte, demn de semnalat este si faptul ca politistii de la Sectorul 1 au intocmit, in urma cu doua saptamani, referatul de declinare a competentei catre Parchet, dar acesta nu a ajuns pe masa procurorilor decat acum doua zile.
Ieri, Razvan Purde nu a fost de gasit la numarul sau de telefon mobil, la care este de obicei apelat de jurnalisti.
22 de persoane, inselate… de un coleg
Reclamatia cetateanului este sustinuta si de posibila implicare in aceeasi afacere a unui coleg de birou a lui Razvan Prude. Acesta este acuzat ca ar fi intermediat intreaga tranzactie si ca ar fi luat cate 1.000 de dolari de la alte 22 de persoane. Florin Salceanu spune ca, la inceputul anului, un prieten i-a spus ca are relatii la Ministerul Muncii. Acesta i-a spus ca, in schimbul a 1.000 de dolari, dosarul sau pentru munca in strainatate va fi aprobat imediat. Dupa cateva zile a mers cu prietenul lui sa dea spaga chiar la minister.
-Banii i-am dat intr-un plic, adica dansul i-a bagat intr-un plic si i-a inmanat celor doi, respectiv domnul Mecu Serban si Purde Razvan, care m-au convins si m-au asigurat ca, in maximum sase saptamani, sunt plecat in Portugalia. Nu stiam sigur ce functii au. Am aflat ulterior ca lucreaza la Biroul de presa al Ministerului Muncii, ca si sotia lui Serban Mecu, iar toata tranzactia s-a facut mai intai pe hol, dupa care am iesit afara pentru o discutie, exact in fata ministerului-, declara Florin Salceanu unui post national de televiziune. Aceluiasi post, Purde declara ca este victima -unui joc de interese-, prin care se urmareste discreditarea sa. El mai sustinea ca nu il cunoaste pe reclamant, pe care nici macar nu l-ar fi vazut vreodata.
Si somer, si cu banii luati
Dupa ce a fost asigurat ca in cel mai scurt timp ii va fi rezolvata problema, Salceanu nu a mai primit nici o veste. De cate ori il suna pe Purde, acesta ii spunea ca plecarea grupului de 23 de persoane din care face si el parte se amana. Dupa ce s-a plictisit sa astepte, Salceanu s-a prezentat la Sectia 3 Politie si s-a autodenuntat, povestind politistilor intreaga tarasenie. Dupa ce au cercetat cazul, politistii au inaintat un referat de declinare a competentei.
-Politia sectorului 1, Serviciul Economico-finaciar, si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti in cauza in care sunt cercetati Serban Mecu, Razvan Prude, Ion Stroie si Florin Salceanu sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de influenta, inselaciune, asociere in vederea comiterii de infractiuni si abuz de incredere-, declara purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.
La randul sau, seful IGP considera ca dosarul se va reintoarce la Politie. -Dat fiind ca in acest caz Politia si-a declinat competenta in favoarea Parchetului, care este in drept sa efectueze cercetari. Parerea mea este ca dosarul se va intoarce la Politie, deoarece cred ca este vorba de inselaciune, infractiune pentru care Politia este competenta sa efectueze cercetarile-, a declarat seful Inspectoratului General al Politiei, generalul Florin Sandu.