Home Economic-Financiar Elvetia a adoptat rigorile impuse de Basel II

Elvetia a adoptat rigorile impuse de Basel II

DISTRIBUIŢI

Elvetia a adoptat normele privind adecvarea capitalurilor bancilor in functie de risc, cuprinse in regulamentul Basel II, urmand ca aceste reglementari sa intre in vigoare incepand din ianuarie 2007.

Intr-un comunicat al guvernului elevetian, citat de Reuters si preluat de Mediafax, se arata ca pentru adoptarea acestor norme nu au fost necesare modificari legislative, iar sistemul nou introdus nu va afecta gradul de competitivitate al bancilor internationale, intrucat se afla in concordanta cu standardele adoptate de statele din Uniunea Europeana.

Acordul Basel II, adoptat de Comitetul pentru Supraveghere Bancara de la Basel, are ca obiectiv alinierea standardelor privind capitalul bancilor si introducerea de noi formule de clasificare si gestionare a riscurilor, odata cu noi metode de calcul a adecvarii capitalurilor in functie de risc. Conform acordului, regulile intra in vigoare in ianuarie 2007, insa devin obligatorii pentru statele comunitare incepand cu anul 2008.

In luna iulie a acestui an, Banca Nationala a Romaniei a facut publice proiectele privind introducerea sistemului Basel II si in Romania, urmand ca bancile autohtone sa stabileasca in ce masura pot imbratisa noile reguli, in timp ce filialele bancilor internationale sunt asteptate sa adopte politica grupului din care fac parte.

Specialistii considera ca, intrucat bancile indigene nu sunt destul de pregatite pentru astfel de standarde, ele pot adopta o varianta moderata a Basel II, care este, de fapt, o imbunatatire a primei versiuni, disponibila oricarei banci comerciale.

Acordul a fost creat pentru a asigura o convergenta mai mare a modului in care bancile si organismele de supraveghere bancara rezolva problema gestionarii riscului creditelor, dincolo de granitele nationale. Cel mai important criteriu tine cont de cerintele minime de capital, astfel incat institutia bancara sa poata face fata riscului de creditare, celui operational si aceluia al pietelor. Spre comparatie, normele anterioare, Basel I, tratau cu superficialitate aceste riscuri, neluandu-l deloc in consideratie pe cel operational.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.