Home Actualitate În atenția DNA: tentativa de trucare de achiziție publică la ELECTRICA...

În atenția DNA: tentativa de trucare de achiziție publică la ELECTRICA SA

DISTRIBUIŢI

Data desfășurării: AZI, 24.09.2009, ora 11
Locul: sediul Electrica SA, str. Grigore Alexandrescu
Valoare: 9.874.602 RON(aproximativ 2.350.000. EURO)
Artizanul afacerii: Tudor Șerban (foto), secretar de stat în Ministerul Economiei, fost director la Electrica
Obiectul licitației: Servicii informatice IT – Servicii de arhivare computerizată, Servicii de procesare și stocare de date, Servicii de recuperare a aplicațiilor în caz de accident informatic, Servicii de dezvoltare și configurare de software.
Societatea Electrică SA s-a hotărât să externalizeze serviciile de arhivare a documentelor și în data de 13.08.2009 a publicat pe SEAP anunțul de participare nr. 84157 și documentația aferentă, prevăzută de lege. Curioși, am studiat și noi fișa de date a achiziției, precum și caietul de sarcini. Din fișa de date a achiziției observăm că: 1.Electrica face licitație și în numele altor două autorități contractante: FDEE Electrica distribuție Transilvania Sud și Muntenia Nord (punctul Ib din fișă). 2.Procedura nu se va finaliza printr-un contract de achiziție publică, ci printr-un acord cadru (punctul II.1.3) 3.Atribuirea contractelor subsecvente după încheierea acordului cadru se va face fără reluarea competiției (punctul II.1.5.4).
4. În fișa de achiziție se stipulează la punctul VI.5, c și d, că oferta va fi exprimată în lei și în Euro la cursul din 18.09.2009, dar acordul cadru va fi încheiat în Euro (punctul VIII.1) ceea ce înseamnă că Electrica va prelua riscul creșterii cursului valutar.

600 de cerințe tehnice minime obligatorii

Ceva nu-i în regulă. La punctul VI.10 litera d) se prevede că adjudecarea se poate face și în prezența unei singure oferte. Aaaaa, surprinzător, nu? Cånd să citim caietul de sarcini, stupoare: acesta conține 64 pagini cu peste 600 de cerințe tehnice minime obligatorii de îndeplinit pentru ca o firmă să poată participa la licitație. Aceste cerințe tehnice minime obligatorii sunt extraordinar de exacte: cum să fie cablate calculatoarele între ele, cum să fie trase cablurile, din ce material să fie confecționate, exprimările fiind de exemplu: „sistemul de cablare trebuie să fie astfel realizat încåt distribuția cablurilor dintre MDA și rack-uri să fie efectuată aerian, pe pat de cabluri special“, adică dacă ai cablurile trase prin pereți, nu te încadrezi? „În centrul de date al prestatorului, sistemul de cablare trebuie să fie astfel realizat încåt distribuția cablurilor să fie redundantă (pe două canale diferite)“ etc. Centrul de comandă de rezervă trebuie să fie la o distanță minim de 200 metri de cel principal. Nu 100, nu 150? Cum să fie calibrate sistemele de ventilație. Sistemele de climatizare din încăperi obligatoriu să aibă funcție de umidificare/dezumidificare. Accesul în sediul prestatorului se va face cu card de proximitate și autentificare biometrică (adică amprente sau pupilă). E vorba de NASA sau de o arhivă de documente de la Electrica, fie ea și electronică?

Licitație cu dedicație?

Întrebånd și noi în stånga și în dreapta, am aflat că licitația e dedicată firmei STAR STORAGE SRL, singura care îndeplinește toate condițiile eliminatorii impuse de Electrica, respectiv să dețină Certificate ISO 9001 (standard pentru sistemul de calitate al managementului), ISO 14001 (standard pentru sistemul de management al mediului), ISO 18001 (standard pentru sistemul de Management al Securității și Sănătății Ocupaționale) și ISO 27001 (standard pentru Sistemul de Management al Securității Informaționale), certificat de Microsoft Gold Partner, precum și să îndeplinească cele peste 600 de cerințe tehnice minime prevăzute în caietul de sarcini.
Surse ce au ținut să-și păstreze anonimatul ne-au declarat că, de fapt, caietul de sarcini a fost întocmit pe baza planurilor clădirii din str. Dimitrie Pompei nr. 8 a firmei Star Storage și a detaliilor tehnice de infrastructură și acces livrate de „consultantul“ acestei firme, dl Mădălin Bors, fost șef al corpului de control al ex-ministrului Șereș, judecat acum pentru trădare de secrete de stat la ICCJ.

Star Storage anunță că e deja pregătită

În 21.09.2009, Star Storage anunța printr-un comunicat de presă că au inaugurat un sediu de 4 milioane de EURO, comunicat din care cităm: „Centrul de date Star Storage oferă facilități complete de redundantă pentru furnizarea de energie electrică (UPS și electroalimentare de urgență cu generatoare diesel) și sistemul de climatizare și control al mediului, precum și sisteme avansate de securitate, protecție antiseismică și prevenire/ stingere incendiu. Sistemele de securitate și control sunt organizate în jurul unui singur punct de intrare, cu acces pe baza de sisteme biometrice și de proximitate, monitorizare video, și sisteme avansate de detecție al intruziunilor“. Nu-i așa că se potrivește ca o mănușă cu ce citam mai sus din caietul de sarcini?

Tudor Șerban – artizanul afacerii

Surse din Electrica ne-au declarat că inițiativa acestei externalizări a avut-o Tudor Șerban, fost director al ELECTRICA, actual ministru secretar de stat în MEC pentru energie. În prezent, arhivarea se face intern. În urma externalizării serviciilor de IT, o parte dintre angajați vor fi disponibilizați, aparatura se va muta la cåștigătorul licitației (fapt confirmat prin caietul de sarcini unde se află lista echipamentelor hardware și software ce vor fi relocate la sediul Prestatorului) și banii pentru salariile acelor oameni vor întregi frumoasa sumă de 2.350.000 Euro, ce vor intra în buzunarul prestatorului.
Consultånd un specialist IT în domeniu, acesta ne-a spus că pentru arhivarea a 1.000.000 pagini pe lună, cåte sunt prevăzute în caietul de sarcini, costurile totale pentru scrierea softurilor interne nu au cum să depășească, pentru cele 39 luni cåt se va desfășura arhivarea, 500.000 EURO. Diferența de bani oare cine o împarte, în niciun caz cei 1.700 angajați disponibilizați în ianuarie de la Electrica și nici cei care vor urma.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.