
Una dintre cele mai amuzante apariții ale momentului la televiziuni este Liviu Pop. Pop e superficial și obraznic și nu există emisiune în care acesta să nu dea cu bâta-n baltă. Din când în când îl ascult fascinat așa cum s-a întâmplat și la emisiunea Ionelei Năstase de la România TV. Prezenți în studio erau Augustin Hagiu fost transportator și actual politician, Liviu Pop și alții. Augustin Hagiu, dezlănțuit, acuza cei 25 de ani de hoție în România și pe unii dintre miniștrii care iau șpăgi, fără a-i nominaliza. Cei din studio, în special Liviu Pop, au insistat ca Hagiu să nominalizeze ce ministru ia șpagă. Acesta a refuzat și i-a cerut lui Liviu Pop să nu încerce să-l intimideze „că n-are pe cine”. Apoi a continuat sigur pe el „vreți să discutăm despre dialog social?” Liviu Pop, ministru pentru dialog social, a atacat frontal: „tăinuirea nu e bună”. Hagiu a întrebat amuzat „care tăinuire?”. „Păi ați zis că știți și nu vreți să spuneți. E tăinuire asta. Știți despre corupție și nu spuneți. E tăinuire pe codul penal. Eu doar vă spune ce spune legea”. Hagiu a început să râdă văzând cum bate câmpii Pop, tăinuirea având următoarea definiție în codul penal: „primirea, dobândirea, transformarea ori înlesnirea valorificării unui bun, de către o persoană care fie a cunoscut, fie a prevăzut din împrejurările concrete că acesta provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, chiar fără a cunoaşte natura acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.
În mod evident, Liviu Pop confundă infracțiunea prevăzută în codul penal cu definiția din DEX a cuvântului a tăinui – a păstra o taină, a ține secret, a nu lăsa să se știe, să se afle ceva; a ascunde, a acoperi.
Dar stați, că nu s-a terminat aici: Pop se tot agita butonând telefonul mobil pe care îl ținea în mână. La un moment dat a răbufnit anunțând că a primit un mesaj în care i se spune că ceea ce face Hagiu, respectiv că nu vrea să spună cine ia șpagă și cine a furat, reprezintă infracțiunile de omisiune a sesizării și favorizarea făptuitorului. Băi Pop, dacă citești pe post mesajele pe care le primești de la toți proștii după ce ai anunțat că numărul tău de mobil e public de 7 ani, ești iresponsabil!
Definițiile celor două infracțiuni n-au nicio legătură cu atitudinea lui Hagiu. Omisiunea sesizării se referă doar la „funcționarii publici (ceea ce Hagiu nu a fost și nu este) care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omit sesizarea de îndată” iar favorizarea făptuitorului reprezintă „ajutorul dat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate”.
Nici pe vremea lui Ceaușescu nu exista în Codul Penal obligația denunțării tuturor infracțiunilor de care iei cunoștință iar acum, în Codul Penal ești obligat să denunți DOAR dacă ai cunoștință de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane.
Hagiu a specificat că el nu a dat șpagă niciodată deci ce să denunțe? Evident că dacă Hagiu este chemat la poliție sau parchet și întrebat „ce știți despre faptul că ministrul X a luat mită?” acesta va spune ce știe (dacă știe ceva) ca să nu comită infracțiunea de mărturie mincinoasă.
Îndemnarea la denunț într-un studio de televiziune sub amenințarea comiterii unor infracțiuni imaginare, ține de forma modernă a unui politruc din anii de glorie ai comunismului când foarte mulți români au devenit turnători la Securitate, la partid, la miliție și la șeful de scară. Spre exemplificare, colegul lui Pop din guvernul Ponta, Mihnea Costoiu care e doar cu doi ani mai în vârstă decât Pop s-a făcut turnător, conform CNSAS, la 16 ani și și-a ales numele Iulian. Numai valori în PSD: turnători, infractori și proști!