Home Reportaj Roman de Oscar

Roman de Oscar

DISTRIBUIŢI

Itek Domnici, cunoscut in lumea filmului sub numele de I.A.L. Diamond, este singurul roman care a primit, cat era in viata, Premiul Oscar, cea mai mare distinctie cinematografica din lume. Premiul i s-a acordat pentru scenariul celebrei pelicule -Apartamentul-, cu Jack Lemmon in rolul principal, film care a avut 10 nominalizari la Oscar. Despre Diamond n-au stiut ca este roman, pana in ziua de astazi, nici critici de film cu nume sonore din tara. De-a lungul carierei sale, a scris scenarii pentru productii remarcabile, iar replicile create de el au fost rostite de monstri sacri ai marelui ecran, precum Marilyn Monroe, Gary Cooper, Susan Sarandon sau Walter Matthau.

Prea evreiesc

Itek Domnici a venit pe lume la 27 iunie 1920, in mica localitate Ungheni. Nici prin gand nu i-ar fi trecut atunci cuiva ca firavul baietel va ajunge, peste niste ani, sa scrie scenarii pentru monstri sacri ai marelui ecran, precum Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Gary Cooper, Susan Sarandon sau Walter Matthau. Si totusi…

Plecata in SUA pe cand Itek avea noua ani, familia Domnici s-a stabilit in cartierul newyorkez Brooklin. Tanarul a urmat una dintre cele mai prestigioase scoli din acea vreme, Columbia University, unde a studiat jurnalismul si a iesit repede in evidenta. -Era unul dintre cei mai destepti din clasa si putea sa faca Medicina, dar lui ii placea sa scrie-, isi amintea, peste ani, Ronald Hunter, fost coleg si prieten al lui Itek. In colegiu si-a schimbat numele in I.A.L. Diamond (I de la Itek, iar celelalte initiale fiind alese pentru ca -sunau bine-, a marturisit el mai tarziu), dupa ce i s-a spus ca Itek Domnici e cam prea evreiesc si i-ar putea crea probleme in cariera. Dupa studii, a plecat la Hollywood, unde a colaborat la scenariile mai multor filme de mana a doua, primul mai important fiind -Never Say Goodbye- (1944), cu Errol Flynn. Angajandu-se la 20th Century-Fox, s-a specializat in scenarii pentru comedii: -Love Nest- (1951), -Monkey Business- (1952) si -Something for the Birds- (1952).

Cotitura

In 1957 a inceput sa colaboreze cu unul dintre cei mai cunoscuti regizori de la Hollywood, Billy Wilder, iar acest lucru i-a schimbat definitiv cariera. Primul lor film, -Love in the Afternoon-, cu Audrey Hepburn, Gary Cooper si Maurice Chevalier, a avut un ecou senzational pe piata americana. Dupa aceasta productie, Diamond a lucrat aproape numai cu Wilder, castigand un Oscar in 1960 pentru celebrul film -The Apartment- si scriind scenarii pentru filme de antologie, cum ar fi -Some Like It Hot- (1959, cu Marilyn Monroe si Jack Lemmon), -Irma La Douce- (1963, cu Shirley MacLaine si Jack Lemmon), -The Fortune Cookie- (1966, cu Jack Lemmon, Walter Matthau, Judi West), -The Private Life of Sherlock Holmes- (1969), -Avanti!- (1972) si -Fedora- (1978, cu Henry Fonda si Michael York).

Retragere prematura

Se spune ca Diamond avea o imaginatie debordanta la replici. Ca fire, era un mucalit, care contrasta cu spiritul coleric al lui Wilder. Acesta si-a amintit, o data, amuzat, ca -cel mai mare compliment pe care il puteai primi de la Diamond era sa-ti raspunda: De ce nu?- Desi cu aproape 20 de ani mai tanar decat Wilder, romanul s-a retras din activitate dupa -Fedora-. A murit pe 21 aprilie 1988, la 68 de ani, in Beverly Hills, lasand in urma 26 de filme, premii prestigioase si colaborari cu cele mai mari case de film: Universal, Warner Bros, 20th Century-Fox, Paramount, MGM, United Artists sau Columbia. In nenumaratele biografii ale lui I.A.L. Diamond continua sa scrie si astazi: -Nationalitate – romana-. Cu toate acestea, aici, nici macar oamenii din lumea filmului nu i-au cunoscut, cu adevarat, obarsiile. -Am auzit despre acest Diamond, dar n-am stiut ca este roman. E o descoperire pe care ne-ati luat-o noua, criticilor de film, si care imi trezeste sentimente de surpriza si bucurie-, a declarat saptamanalului -Ieseanul- criticul de film Tudor Caranfil.

Marea lovitura

Diamond a dat marea lovitura in 1960, cand a obtinut, impreuna cu Billy Wilder, Oscarul pentru scenariul fimului -Apartamentul-, o ecranizare de exceptie, care a avut 10 nominalizari si a castigat cinci Oscaruri. Este povestea unui functionar (C.C. Baxter, rol interpretat de Jack Lemmon) care urca treptele ierarhice intr-o companie, imprumutandu-le locuinta sa de burlac sefilor pentru aventurile lor extraconjugale. I.A.L. Diamond a mai fost nominalizat de doua ori la Oscar, dar fara sa primeasca ravnitul premiu: in 1959, cu -Some Like it Hot-, si in 1966, cu -The Fortune Cookie-.

In top

In topul celor mai bune filme americane dintre 1912 si 1996, publicat de Institutul American de Film la 16 iunie 1998, pe baza voturilor criticilor, apar doua filme la care I.A.L. Diamond a fost scenarist. Astfel, pe pozitia 14 (foto) se situeaza -Some Like it Hot-, iar pe 93, -The Apartment-. In acest top select, pe primele trei locuri s-au clasat celebrele productii -Cetateanul Kane- (1941), -Casablanca- (1942) si -Nasul- (1972).

Alt roman cu Oscar

Un alt roman care a luat Premiul Oscar, dar post-mortem, pentru intreaga activitate, este Emanuel Goldenberg, care, ca si Domnici, si-a schimbat numele, devenind Edward G. Robinson (era celebru pentru figura sa inspaimantatoare, mai ales pentru ochii bulbucati). Nascut in 1893, la Bucuresti, s-a stabilit in SUA la 10 ani. A jucat in mai multe filme, mai ales cu gangsteri. A murit in 1973.

Legenda numelui Oscar

Premiile Oscar, pe care Academia Americana de Arte si Stiinte Cinematografice le decerneaza din 1929, s-au numit la inceput -Premiile de Merit-. O legenda care nu a fost confirmata niciodata spune ca, atunci cand a vazut statueta, o anume Margaret Herrick, librar la academia mentionata, a exclamat: -Doamne, seamana cu unchiul meu Oscar!- Aceasta intamplare s-ar fi petrecut in 1939, an din care faimoasele premii sunt cunoscute de toata lumea sub numele de -Oscar-.

Sorin Semeniuc (-Ieseanul-)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.