Cazul descoperit de DNA care privește șpăguirea unor oficiali din Primăria Capitalei de către șefii Apa Nova pentru ca bucureștenii să plătească un preț umflat la facturile de apă și canal, este stupefiant. Acuzațiile sunt foarte grave, trafic și cumpărare de influență, evaziune fiscală și spălare de bani. Pedepsele sunt uriașe în România pentru aceste fapte. Dacă în Franța, de exemplu, ar scăpa cu doi-trei ani, aici riscă 15-20 de ani de închisoare. Compania mamă a Apa Nova este franțuzească iar conducerea în România a Apa Nova a fost realizată de cetățeni francezi. Surse bine informate ne-au declarat că toți expații francezi din Apa Nova vor fi relocați de duminică la Shanghai de unde va fi puțin probabilă extrădarea lor en Roumanie. Evident, cei care nu sunt deja plecați și fără ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, fost director general, care se află sub control judiciar.
Astăzi DNA a mai anunțat luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 16.10.2015 până la data de 14.12.2015, față de inculpatul ZAMFIR ALEXANDRU, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
– complicitate la spălare a banilor.
În perioada anilor 2012 – 2014, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul şi suspectul Lalague Laurent, în calitate de administratori ai S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, beneficiind de complicitatea inculpatului Zamfir Alexandru, au participat la realizarea unui circuit comercial şi financiar fictiv ce a avut drept scop înregistrarea, în contabilitatea S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, a unor achiziţii fictive având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri de la un număr de 3 firme, printre care şi cea administrată de acest din urmă inculpat.
Aceste firme procedau la emiterea unor facturi false care să favorizeze S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale „tip fantomă”. Prin aceste operaţiuni ilicite se urmărea deducerea nelegală a TVA şi diminuarea bazei de impozitare (impozit pe profit).
De asemenea, pentru a crea aparenţa caracterului licit a sumelor de bani pe care le-au rulat prin intermediul societăţilor fantomă, cele trei persoane operau retrageri de numerar imediat după alimentarea contului, ridicau frecvent sume de bani în numerar, în valori mari, având drept explicaţii ”achiziţii mărfuri” şi efectuau rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără justificare legală.
Spre exemplu, doar în cazul unei facturi a fost stabilit un prejudiciu minim în sumă de 263.820 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA legal datorat bugetului general consolidat al statului, la care se adaugă suma de 817.842 lei, reprezentând prejudiciul minim produs prin comiterea infracţiunii de spălare a banilor, mai scriu procurorii în ordonanță.