Ridicarea obligativitatii vizelor de intrare in spatiul Schengen pentru cetatenii romani a condus, asa cum era de asteptat, la cresterea numarului de straini care incearca sa ajunga, tranzitand Romania, in tarile vest-europene. Folosindu-se fie de documente falsificate, in cazul in care incearca sa treaca -legal- frontiera, fie de filierele de trecere frauduloasa a granitelor, imigrantii ilegali sunt o problema din ce in ce mai mare pentru autoritati. In acelasi timp, cu cat masurile luate de Politia de Frontiera sunt mai dure, cu atat mai mult isi dezvolta imaginatia -organizatorii- traficului de persoane, metodele acestora fiind din ce in ce mai complicate si greu de descoperit.
Aparent, tranzitarea se face legal
Politia de Frontiera a descoperit o noua metoda folosita de cetatenii turci de origine kurda pentru a ajunge ilegal in tarile membre ale spatiului Schengen, unde solicita azil politic. Principala destinatie a acestor grupuri de kurzi o constituia Italia, tara care inca nu a inasprit conditiile de acordare a dreptului de sedere si in care controlul migratiei este destul de relaxat.
Principala calitate a metodei folosite de cetatenii turci consta in aceea ca, in aparenta, totul era perfect legal.
Acoperirea
Cetatenii turci intrau legal in Romania, in grupuri mici formate din doua pana la cinci persoane, declarand autoritatilor din punctele de frontiera ca se deplaseaza in tara noastra in scop turistic. Dupa ce intrau in tara, doritorii de calatorii in Vest intrau in legatura cu diversi intermediari, in majoritate conationali, care se ocupau cu preluarea lor, procurarea biletelor de avion pe ruta Timisoara – Viena – Zagreb, cazarea la diverse hoteluri din Timisoara si deplasarea pana la aeroport.
Dupa obtinerea legala a biletelor de avion de la Compania Austria Airlines, cei in cauza se prezentau in punctul de frontiera Aeroport Timisoara, unde li se permitea iesirea din Romania, ca urmare a faptului ca indeplineau toate conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare.
Pierduti la Viena
O data ajunsi in aeronava, cetatenii turci de origine kurda, care doreau sa ajunga in Occident, utilizau doua metode pentru a intra ilegal in Austria. Pe de-o parte, in aeroportul din Viena, unde se schimba avionul pentru Zagreb, nu mai efectuau tranzitul, intrand ilegal in tara respectiva, iar pe de cealalta parte, dupa ajungerea la Zagreb – Croatia, cu sprijinul altor calauze treceau fraudulos frontiera in Austria.
Din Austria, cei in grupurile de imigranti ilegali isi continuau drumul spre alte state Schengen, in special Italia, unde fie solicitau azil politic, fie ramaneau ilegal.
O data depistata modalitatea practicata, politistii de frontiera romani au trecut la monitorizarea grupurilor de cetateni turci care intentioneaza sa se deplaseze in directia Viena. De asemenea, autoritatile romane de frontiera au informat companiile aeriene si autoritatile din tarile de destinatie ale transfugilor.
11 turci, retinuti la Cluj
Dupa ce au indentificat modul de actiune al traficantilor, politistii au urmarit miscarile cetatenilor turci, depistand, joi, un caz similar la Aeroportul Cluj, ceea ce demonstreaza, in opinia Politiei, ca traficantii utilizeaza mai multe rute de iesire din tara.
Grupul, format din 11 cetateni turci, s-a prezentat in punctul de frontiera de la Aeroportul din Cluj cu intentia de a se imbarcala in cursa TAROM ce efectueaza curse pe ruta Cluj – Viena – Zagreb. Toti membrii grupului au declarat ca se deplaseaza in scop turistic in Croatia.
Din cercetarile Politiei a rezultat ca acestia intrasera legal in Romania, unde au stat intre sapte si 10 zile si s-au prezentat pentru a iesi din tara, fara a avea asupra lor vreun bagaj si posedand fiecare maximum cate 50 de dolari . In aceste conditii, Politia a interzis iesirea din tara a respectivilor -turisti-, continuandu-se cercetarile pentru reperarea a trei cetateni turci care se presupune ca ar fi capii retelei respective.