Cei doi candidati propusi de presedintele Traian Basescu pentru a ocupa posturile de sefi ai SRI si SIE vor infrunta astazi ochii binevoitori sau nehotarati ai celor cativa deputati si senatori din comisiile parlamentare de control asupra activitatii serviciilor secrete. Prestatia lui Claudiu Saftoiu si a lui George Maior in fata acestor comisii, care teoretic este doar consultativa, ar putea atarna la numirea lor cu acte-n regula mai mult decat au atarnat vreodata astfel de audieri strict procedurale. Maine cei doi vor fi nevoiti sa treaca de proba cea mare, votul parlamentului.
In ciuda eforturilor reprezentantilor PD si PSD care au facut tot posibilul pentru a aduna cat mai multe voturi pentru candidatii lor, cele 218 voturi pe care le pot oferi cele doua formatiuni nu sunt de ajuns. 17 voturi afirmative. Atat le mai trebuie. Unele care pot veni din partea UDMR, PC sau din partea reprezentantilor minoritatilor, indecisi inca. Intre timp, conservatorii condusi de Dan Voiculescu au anuntat ca pentru ei, de audierile de astazi atarna totul: daca Saftoiu si Maior se vor dovedi competenti, vor lasa de la ei si le vor acorda votul.
Nominalizatii presedintelui Traian Basescu pentru functiile de sefi ai serviciilor secrete vor trece astazi prin furcile audierilor din comisiile parlamentare de control. La prima vedere, o simpla procedura necesara, chiar daca rezultatul este consultativ pentru plen, care are ultimul cuvant, dar care intotdeauna a tinut cont de recomandarea comisiilor. Asa a fost de fiecare data. De cand Basescu i-a propus pe apropiatul sau, Claudiu Saftoiu, si pe social-democratul George Maior, ca sefi la SIE, respectiv SRI, orice procedura a devenit un razboi politic. De audierile de astazi poate atarna numirile celor doi in functiile in care au fost propusi de Cotroceni.
Totul atarna in principiu de cat de priceputi sunt reprezentantii partidelor pro sau contra Saftoiu-Maior in negocierile cu celelalte partide nehotarate inca daca vor oferi votul lor sau nu. Totusi, in mare parte, cei doi propusi trebuie sa aiba grija cu ce repertoriu se vor prezenta astazi in fata comisiilor parlamentare. Daca pana in prezent nu s-a pus aproape niciodata problema unor audieri serioase, pentru ca propusii de pana acum aveau si sprijinul majoritatii parlamentare, de data aceasta procedura prezentarii in comisiile parlamentare poate deveni motiv de noi discutii. Mai ales ca PSD si PD nu reusesc sa atinga singure cele 235 de voturi de care au nevoie Saftoiu si Maior pentru a deveni sefii spionajului romanesc cu acte-n regula. Cele 17 voturi de care au nevoie ca painea calda pot veni de la parlamentarii UDMR, care nu stiu inca sigur cum vor vota, de la cei ai minoritatilor, care au facut uneori surprize, de la PRM, care a anuntat insa ca nu va vota in ruptul capului propunerile presedintelui, sau de la PC. Partidul calificat de nenumarate ori drept -solutia imorala- de catre partidele coalitiei ar putea demonstra maine ca este indispensabil. Asta mai ales ca parlamentarii conservatori au anuntat ca se vor hotari cum vor vota dupa audierile de astazi: daca cei doi se vor dovedi competenti, au de gand sa le acorde votul. Cel putin asa au anuntat. Daca insa oamenii lui Dan Voiculescu se vor lua dupa negocierile politice, trebuie totusi sa-si poata justifica alegerea cu prestatia din fata comisiilor a celor doi nominalizati.
Liberalii nu renunta nici morti
In timp ce reprezentantii PD si PSD sunt hotarati sa faca tot posibilul ca parlamentul sa valideze cele doua propuneri, liberalii se lupta si ei – sa convinga celelalte partide mici si nehotarate ca Maior si Saftoiu nu sunt potriviti. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a confirmat inca o data ieri ca PNL nu va sustine propunerea ca George Maior sa fie sef al SRI, in conditiile in care acesta este implicat in contractul legat de achizitionarea fregatelor. -Nu vom vota un reprezentant al PSD la SRI. Ne-a ajuns unul. Nu putem sustine o persoana implicata intr-un contract considerat de Marea Britanie fraudulos, cum este cel legat de achizitionarea celor doua fregate, contract care este semnat de domnul Maior din partea romana. Cata vreme acel contract face subiectul unor anchete, consideram cel putin delicat ca domnul Maior sa ocupe un astfel de post-, a declarat Olteanu. Pe de alta parte, liberalii si-au fisurat singuri craca de sub picioare, pentru ca, in ultima vreme, si-au exclus patru parlamentari – deputatii Ioan Ghise, Mona Musca, Raluca Turcan si Cristian Boureanu -, pentru votul carora nu mai pot baga mana in foc.
Raspunsul final: miercuri
Tensiunile dintre partide si mai ales din Alianta D.A. in jurul numirii sefilor SRI si SIE isi vor gasi un raspuns abia maine. Asta pentru ca atunci se pot strange parlamentarii in sedinta reunita a celor doua Camere pentru a-si exprima votul. Intre timp, taberele pro sau contra propunerilor facute de Basescu mai au ceva timp pentru negocieri. Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca va incerca sa-i convinga chiar si pe colegii din PNL sa voteze -pentru-, chiar daca Geoarge Maior provine de la PSD. -Nu veti gasi nici o prevedere nici in protocolul Aliantei, nici in Programul de guvernare cu privire la negocierea politica asupra sigurantei nationale sau sefilor serviciilor secrete-, a declarat liderul democratilor.