Home Actualitate Firma unui roman furnizeaza echipamente la NASA

Firma unui roman furnizeaza echipamente la NASA

DISTRIBUIŢI

Un roman a fugit in Statele Unite acum 34 de ani ca sa isi implineasca visul, acela de a construi nave spatiale, dupa ce in tara prima lui lucrare majora a fost o instalatie de adapare a vacilor. A lucrat pentru celebra companie IBM, dar si pentru NASA, dupa care si-a facut o firma, la Timisoara, ce produce acum echipamente de negasit in alte colturi ale lumii. Unele dintre aparatele produse de el au ajuns pana si langa planeta Jupiter.

Fuga spre Jupiter

Prima lucrare iesita din mainile lui Constantin Timoc in Romania a fost o instalatie de adapare a vacilor. Insa visul lui era sa construiasca nave spatiale. Si, cum in lagarul socialist nu prea putea sa si-l implineasca, a fugit in SUA. Dupa ce a lucrat pentru IBM si NASA, si-a facut propria firma, in Romania, la Timisoara. De acolo trimite in lumea intreaga echipamente cu nume ciudate, ca din filmele SF: corelatoare pentru radiotelescoape orbitale.

Constantin Timoc a ajuns in SUA acum 34 de ani. S-a inscris la Columbia University, pe care a absolvit-o cu titlul de -master in science-. A fost recrutat imediat dupa absolvire de IBM, pentru care a lucrat sapte ani. Apoi, a incheiat un contract de consultanta cu Jet Propulssion Laboratory, un centru al NASA. Tot atunci, a pus pe picioare propria sa firma, Spaceborn. La scurt timp dupa inceperea colaborarii cu NASA, a fost cooptat in echipa care a proiectat primul microprocesor montat vreodata la bordul unei nave spatiale. Era vorba despre naveta Galileo, care a costat un miliard de dolari si care a avut misiunea de a transmite imagini de pe Jupiter. -A fost un moment de extaz pentru mine. Visul meu de copil se implinea!-, isi aminteste, emotionat, cercetatorul.

Laboratorul

Prin firma sa, Spaceborn, romanul a livrat pentru NASA un circuit integrat folosit la un instrument montat pe satelitul EOS (Earth Orbiting Satelite), care masoara compozitia atmosferei si gradul ei de poluare. Circuitul livrat de Spaceborn este primul subansamblu de acest fel incorporat intr-o naveta spatiala. El a fost proiectat si produs intr-o firma cu numai 10 angajati, al carei principal laborator de productie este la Timisoara. 10 tineri fac corelatoare, pe care Constantin Timoc le exporta in intreaga lume. -Aici nu se lucreaza de mantuiala. Angajatii sunt disciplinati si realizeaza performante, care, in momentul de fata, nu au concurenta-, zambeste managerul, care, desi vine in tara doar de trei-patru ori pe an, comunica zilnic cu angajatii de aici.

NASA

Infiintata la 1 octombrie 1958, NASA (National Aeronautics and Space Administration) este agentia guvernamentala americana care se ocupa cu explorarea spatiului extraterestru. Cel mai mare succes din istoria agentiei a venit in 1969, cand misiunea Apollo 11 a dus pentru prima data oameni pe Luna.

Corelatorul

Corelatorul produs de firma romanului, integrat intr-un radiotelescop, permite vizualizarea fenomenelor produse pe corpurile ceresti a caror atmosfera e acoperita, in mare parte, de gaze. Aceasta atmosfera incarcata e opaca si nu poate fi observata cu telescopul optic. Spaceborn va livra corelatoare si pentru SETI (Search for extra terestrial inteligence), organizatie fondata in SUA, al carei scop este sa detecteze mesajele trimise de inteligentele extraterestre.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.