Home Special Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil

Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil

DISTRIBUIŢI

Cinstire cuvenită aducem astăzi tuturor îngerilor, ”cei tari în virtute”, care aud glasul Domnului și fac voia Lui, cum spune Psalmistul; o fac în cer, preasfințindu-I numele  și ne ajută s-o facem și noi pe pământ. Din pruncie ne adresăm îngerului păzitor și povățuitor  să ne învețe cum să facem binele iar ruga rămâne aproape uitat în suflet rodind și  întărindu-ne. Din  Sfânta Scriptură citim încă din Cartea Facerii, că la început, Dumnezeu a făcut cerul și pământul; cerul adică lumea nevăzută. Atunci,  toți îngerii erau buni, dar Lucifer intoxicat de trufie s-a prăbușit și, odată cu el, întreaga-i ceată. Cum trufia se îngemănează cu ura, s-au făcut dușmani ai omului și el căzut dar putându-se îndumnezei și tocmai pentru asta Fiul lui Dumnezeu s-a făcut Fiul Omului. Îngerii rămași acolo unde au fost creați nu obosesc a fi intermediari între Om și Dumnezeu, grupați fiind în cete după cum le descrie Sf. Dionisie Areopagitul, ucenic al Sf. Ap. Pavel –cei care stau în jurul tronului divin:serafimii, heruvimii, tronurile; cei din mijloc: domnii, puteri și stăpânii care domnesc peste cei de jos, stăpânesc puterile iadului și universul; cei mai de jos: începătorii, arhangheli și îngeri, care ne fac cunoscută voia Domnului și ajută oamenii să scape din perfidele curse întinse de cei răi. Între ei, arhanghelii, cinstiți astăzi au misiunea de a descoperii proorocirile primite de la Dumnezeu și  a le face cunoscute oamenilor. Despre ei, Sf. Grigorie Decapolitul a scris că ”înmulțesc sfânta credință între oameni, luminând înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii și le descoperă tainele credinței celei drepte”. Sunt șapte arhangheli – Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil iar între ei cei mai mari sunt, în ordine Mihail și Gavriil. Prăznuirea lor a fost fixată de Sfinții Părinți pe 8 noiembrie, pentru că numărul opt este simbolul vieții veșnice iar luna noiembrie  este cea de a noua a creației și semnifică cele nouă cete îngerești (anul începea în martie). Temeiul sărbătoririi lor a fost aniversarea Bisericii Sf. Mihail din Constantinopol, după care s-a răspândit în întreaga ortodoxie și consacrată soborului  tuturor îngerilor, armonios și pilduitor adunată în jurul celui ce este neabătut ”slujitor al legii” și a celui osârduitor ”înger al darului”. Soborul lor învăluie  unitatea ivită, împlinită și desăvârșită ca miraculoasă armonie între nebănuit de multele diversități pe care le cultivă în dragostea nehătărnicită a iubirii lui Dumnezeu. De netăgăduit, îndumnezeirea începe cu păzirea Legii, ascultarea lucrătoare a poruncilor lui Dumnezeu. O spunea încă David: ”Fericiți cei fără de prihană în cale, care umblă în legea Domnului. Fericiți cei care păzesc poruncile Lui și-L caută cu toată inima lor.”  

Cel prin care se micșorează rătăcirea

Așa mai este numit  Sf. Arhanghel Mihail în acatistul care îi este dedicat și e aidoma, căci de față fiind la căderea lui Lucifer s-a cutremurat zicând: Să luăm aminte noi care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi în lumină. Acum întuneric s-a făcut. Că cine e ca Dumnezeu? și Să stăm bine, să stăm cu frică și să luăm aminte. Astfel îi e și semnificația numelui, „Cine e ca Dumnezeu”, egalul său adică și icoanele îl reprezintă  ca un voievod tânăr și chipeș  cu o sabie în mâna dreaptă,gata  să se abată spre a-l ucide Satan și în cea stângă cu o ramură verde de finic. În vârful lăncii se vede semnul crucii care îl arată  păzitor al dreptei credințe  mai ales în lupta împotriva ereziilor. Luptător al luminii, Sf. Mihail mai este înfățișat cum calcă un dragon și asta fiindcă este cel mai de neînduplecat vrăjmaș al Satanei ce trage oamenii spre împărăția întunericului. Îl întâlnim de mai multe ori  în Vechiul Testament și amintim cum a mustrat diavolul în pustiul Arabiei pentru Moise, zicând: ”Ceartă-te pe tine Domnul!”. A fost alături de poporul ales pe drumul din Egipt spre pământul făgăduinței și a abătut  cele zece pedepse asupra neamului lui faraon, cel cu inima împietrită. Păzitor al legii, a adus focul pustiitor peste Sodoma și Gomora și l-a scos viu pe Lot din pustia arzătoare.  Biruitor s-a arătat Arhanghelul la Colose, când cu crucea în mână a oprit apele și  a salvat biserica pe care păgânii voiau să o distrugă. Multe și nenumărate minuni a făcut însă își va desăvârși misiunea la sfârșitul veacurilor când, cu toată ceata îngerească, va suna trâmbița ce-i va scula pe morți și va strânge neamurile la Judecată. Ne încredințează Sf. Ap. Pavel  că Domnul însuși va coborî  din cer vestit de trâmbița Arhanghelului. Până atunci, Arhanghelul Mihail întărește sufletele în bătălia cu din ce în ce mai multele și viclenele întruchipări ale răului care, părtași făcându-ne, ne vor pentru totdeauna  prizonieri ai urii și întunericului. Stă în preajmă celor singuri și cuprinși de durere și ne vine în ajutor când căutăm lumina din interiorul nostru. Cum se ruga David: ”Pașii mei îndreptează-i după cuvântul Tău și să nu mă stăpânească nicio fărădelege.” Ne învață Sf. Grigorie, dumnezeiescul cuvântător să cerem: ”Arată-mi lumina Ta care s-a stins în mine.” Pentru toate, Arhanghelul Mihail a fost ales protectorul armatelor creștine, al voievozilor care-i purtau icoana în lupte și al călugărilor.

Crainic al începerii Darului

Ieșind din labirintul rătăcirilor amăgitoare cu ajutorul Arhanghelului Mihail, ne întâmpină, ”îngerul darului”, arhanghelul Gavriil, care  vestește ”începerea Darului”, cu D mare, căci el a binevestit Sf. Fecioare Maria că Fiu va naște și va fi numele Emanuel, ”Dumnezeu e cu noi”. Cu adevărat mare bucurie este că acest înger ne înștiințează tainele divine, cele cu mult deasupra posibilităților noastre de înțelegere și exprimare. Chipul văzut e al bucuriei, ca stare de spirit,   al frumseții blânde, alinătoare ca un balsam pentru toate durerile și relele lumii.  Astfel fiind, Arhanghelul Gavriil are  chipul transfigurat de o nesfârșită sfiiciune și blândețe de parcă îl auzim spunând Preacuratei Fecioare: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul e cu tine”. Mai înainte, vestise lui Zaharia nașterea Sf. Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domului. La Sfânta Naștere a Mântuitorului, el a vestit păstorilor Minunea de nepătruns,  întâiul cântând: ”Slavă întru cei de sus, pe pământ pace, între oameni bunăvoire” și i-a înștiințat pe magii ce-L căutau pe Pruncul – Împărat al cerului și pământului. Când Iosif avea în gând să o părăsească pe Fecioara Maria l-a împăcat spunându-i că cel se  va naște fi-va Fiul lui Dumnezeu iar apoi, spre a-i feri de crudul Irod, i-a spus să fugă în Egipt și când să se întoarcă. S-a spus întemeiat, că Arhanghelul a slujit întreagă operă a Mântuirii, de la Nașterea lui Hristos și până la Răstignire, Înviere și Înălțare. Tradiția spune că, la Înviere, el a dat deoparte piatra mormântului unde fusese pus Iisus și a stat deasupra, cum tot el a vestit femeilor mironosițe pe Domnul cel înviat, trimițându-le să spună apostolilor.  
În viața cea de toate zilele, Arhanghelul Gavriil ocrotește fetele creștine, familia, mamele și copii și monahiile care, lepădându-se de sine, Îl urmează pe Hristos.
Îngerii cinstiți astăzi, păzitori și povățuitori fiindu-ne, sunt îndemn și model spre a-i urma în ascultarea cea deîndată și spornică lucrare a iubirii de Dumnezeu și de oameni, izvorâtoare de armonie și pace. Spunem  ades că sfinții sunt îngeri în trup omenesc. La Sfânta Liturghie intonăm: ”Înger de pace, credincios, îndreptător păzitor al sufletelor și trupurilor noastre la Domnul să cerem”. Făcând-o, să ne pătrundem de adevărul  că ne sunt dimpreună, pregătindu-ne sufletele spre a le auzi cuvântul și a-l face lucrător, sfințind pământul din care am fost alcătuiți  și ne sprijină pașii vieții pentru ca, înălțându-ne privirile să-L chemăm  pe Dumnezeu ”Tatăl nostru care ești în ceruri.” Să avem în minte necontenit că sfințenia îngerilor una este a naturii lor, ci a harului divin prin felul în care se opun  ispitelor, cum nu a făcut-o Lucifer,  urmând binele spre care ne cheamă, ne apără, ne povățuiesc. Dar,  știm nu este suficient ca ei să ne fie în preajmă ci și noi să stăruim a lua seama la vestirile  acestor nevăzuți  însoțitori ai noștri. Să nu-i izgonim cu gânduri cârcotașe,  cuvinte necugetate și fapte potrivnice. Astfel vom împărtăși din  bucuria de a fi împreună lucrători cu Dumnezeu.
Sărbătoriților de astăzi le dorim să aibă parte de  multă sănătate, putere de a face binele în  neumbrita bucurie a unei vieți îndelungate.

Elena Solunca Moise

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.