O echipa de medici urologi de la Institutul Oncologic Bucuresti, asistata de colegi din Germania si Belgia, a folosit, in premiera pentru medicina romaneasca, o noua terapie in cancerul de prostata. Aceasta consta in introducerea in tesutul tumoral a unor -seminte radioactive- de iod 125, doza fiind stabilita de calculator. Ea nu are efecte secundare asupra pacientului. Totodata, Ionel Sinescu (foto), seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Renal din Institututul Clinic Fundeni, sustine ca, in Romania, 80% din cancerul de prostata este metastazic, si doar la doua din 10 cazuri se depisteaza in faza incipienta.
-Cancerul de prostata reprezinta o veritabila problema de sanatate publica, din moment ce la noi nu se poate efectua, din lipsa de fonduri, controale pentru depistarea lui la persoanele trecute de 45 de ani. Aceasta afectiune ocupa primul loc in privinta incidentei si locul al doilea printre cauzele de mortalitate prin neoplasm. In fiecare an inregistram circa 3.000 de cazuri noi-, a precizat Sinescu. El a completat ca -evolutia naturala a cancerului de prostata presupune marirea in volum a prostatei, extensia locoregionala, metastazele limfoganglionare si osoase, completate uneori de semne de obstructie urinara subvezicala-.
Costul primelor sase interventii, suportate de straini
Primii trei bolnavi cu cancer de prostata au fost operati, ieri, la Institutul Oncologic Fundeni din Capitala, prin noua metoda, care se aplica cu succes de ani buni in statele occidentale, de o echipa mixta de medici. Astfel, urologul roman Ionel Sinescu, Peter Michael Klews, cel german, si doctorul belgian Anton Wagner au efectuat prima interventie cu noua terapie ce consta in introducerea unor -seminte radioactive- in prostata. Numarul acestora si locul exact unde sunt introduse sunt stabilite de calculator in functie de marimea tesutului tumoral, chirurgii fiind ghidati in timpul operatiei cu ajutorul unui echograf tridimensional.
-Introducerea acestei moderne si eficace proceduri terapeutice in Romania, in complexul spitalicesc Fundeni, reprezinta o uriasa sansa de vindecare a pacientilor cu cancer prostatic localizat, evitand dificultatile actului chirurgical sau inconvenientele radioterapiei externe. Vom prezenta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate rezultatele obtinute si speram ca, de anul viitor, sa fie inclusa aceasta metoda pe lista terapiilor decontate de autoritatile sanitare-, a declarat Sinescu. Acesta a completat ca -primii trei pacienti au fost operati cu succes azi (n.r. – joi), iar urmatorii trei vor trebui sa mai astepte inca doua saptamani. Pacientii nu trebuie sa plateasca nimic, costul interventiilor fiind suportat, pentru moment, de colegii nostri din strainatate-.
5.000 de euro de pacient pentru noua terapie
In ceea ce priveste costul noului tratament pentru cancerul de prostata, acesta este cuprins intre 4.500 si 5.000 de euro de bolnav, de trei ori mai mic decat terapia clasica, si anume extirparea prostatei, al carei pret se ridica la 15.000 de euro. Totodata, pentru noua metoda spitalizarea este de o singura zi, dupa care pacientul este externat, fata de doua saptamani in cazul celei clasice. In plus, efecte secundare nu exista, -semintele radioactive- injumatatindu-si efectul dupa numai 20 de zile de la introducerea lor in organismul bolnavului.
-Este convenabil din punct de vedere financiar si pentru noi, dar si pentru bolnav, el putand fi externat la numai o zi dupa interventie. Estimam ca pentru un singur pacient Institutul Oncologic cheltuieste zilnic circa 1.800 RON doar pentru functia hoteliera, la care se adauga costul materialelor sanitare, al tratamentului medicamentos si salariile personalului medical-, sustine Sinescu.
Potrivit celor doi specialisti straini din echipa mixta care a efectuat, ieri, interventiile respective de la Institutul Oncologic Fundeni, noua metoda este folosita cu succes si in tratarea cancerului cerebral ori a celui de col uterin.