Home Politic Danemarca atrage atentia asupra coruptiei si economiei din Romania

Danemarca atrage atentia asupra coruptiei si economiei din Romania

DISTRIBUIŢI


Dupa vorbele extrem de calde si incurajatoare transmise de spanioli la finalul mandatului lor la presedintia UE, mesajul danez vine ca un dus rece. Reprezentantul Danemarcei la Bucuresti, ambasadorul Erik Bom, a afirmat ieri ca Romania are doua probleme importante asupra carora trebuie sa se concentreze, in perspectiva aderarii: economia si coruptia. Mesajul sau a fost completat de declaratia premierului danez, Anders Fogh Rasmussen, care a avertizat statele candidate in privinta faptului ca incheierea negocierilor, prevazuta pentru luna decembrie, nu va fi amanata pentru tarile care inregistreaza intarzieri.

Semnale daneze

Cea mai mare problema a Romaniei, la ora actuala, este criteriul economic, iar incheierea negocierilor de aderare la UE in 2004 si integrarea in Uniune la 1 ianuarie 2007 depind foarte mult de eforturile pe care le face Romania in acest sens, a declarat ieri ambasadorul Danemarcei, Erik Bom.

-Romania trebuie sa aiba o economie competitiva si pentru asta mai sunt multe de facut, de exemplu, in domeniul privatizarii-, a aratat Bom. El a adaugat ca, in ultimele luni, s-au facut progrese in stabilizarea macroeconomica, in special prin reducerea inflatiei, care ar putea scadea la 20% pina la sfarsitul anului.

-Coruptia este o alta problema cu care se confrunta Romania, dar nu stiu daca acest lucru are de-a face cu privatizarea sau mai degraba cu criteriul politic si statul de drept-, a apreciat Bom, subliniind ca UE insista asupra privatizarii, pentru ca privatizarea este strans legata de buna functionare a economiei de piata.

In ceea ce priveste cresterea sprijinului financiar acordat de UE Romaniei, dupa aderarea primului val, format din 10 state candidate, ambasadorul danez considera ca este prematur sa se vorbeasca, la aceasta ora, despre cifre concrete, capacitatea administrativa a Romaniei si capacitatea de a absorbi fondurile nerambursabile fiind foarte importanta. -Aveti probleme in Romania cu capacitatea de absorbtie a fondurilor externe, depinde si de posibilitatile bugetare ale Romaniei, pentru ca e vorba despre cofinantare si, nu in ultimul rand, statele membre UE trebuie sa discute despre mijloacele financiare disponibile-, a averizat Erik Bom, amintind ca, in prezent, UE acorda Romaniei circa 650 milioane de euro pe an.

De asemenea, Bom a atras atentia ca presedintia daneza a UE va face tot posibilul pentru ca Romania sa deschida si ultimele patru capitole de negociere, dar -asa cum s-a spus insa si pana acum, una e sa deschizi capitolele si alta sa reusesti sa le inchizi-.

Aderarea nu se face la pachet

Paralel cu mesajul ambasadorului Bom, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat statele candidate pentru aderarea la UE in privinta faptului ca incheierea negocierilor, prevazuta pentru luna decembrie, nu va fi amanata pentru tarile care inregistreaza intarzieri.

-Nici o tara candidata nu este datoare sa le astepte pe celelalte-, a declarat Rasmussen, care le-a prezentat deputatilor europeni reuniti la Strasbourg obiectivele presedintiei semestriale daneze a UE.

Chiar daca semnalul nu este adresat direct Romaniei, care nu are nici o sansa pentru primul val al extinderii, avertismentul trebuie retinut, avand in vedere ca deja exista un decalaj important intre tara noastra si Bulgaria, in cadrul negocierilor de aderare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.