Home Actualitate Sarbii trebuie sa plateasca despagubiri pentru -innegrirea- Dunarii

Sarbii trebuie sa plateasca despagubiri pentru -innegrirea- Dunarii

DISTRIBUIŢI

Ministrul bulgar al Mediului si Apelor, Dzhevdet Sakarov, a anuntat, ieri, ca guvernul sau va cere despagubiri Serbiei, responsabila de poluarea cu petrol a Dunarii, relateaza AFP. -Cererea se bazeaza pe principiul fundamental al ecologiei de poluator-platitor-, a subliniat ministrul intr-o conferinta de presa. -Cunoastem sursa poluarii si este normal sa cerem despagubiri pentru ca masurile de curatare (a petei de petrol) implica resurse financiare enorme-, a adaugat el. Bulgaria si Romania au in vedere desfasurarea unei actiuni comune in vederea obtinerii acestor despagubiri, a mai precizat oficialul bulgar. Sub presiunea Sofiei si Bucurestiului, autoritatile sarbe au recunoscut ca poluarea provine de la o centrala a companiei petroliere sarbe NIS, din Prahovo, situata in estul tarii. Autoritatile romane s-au mobilizat pentru a incerca sa limiteze uriasa pata de petrol ce pluteste pe Dunare, ajunsa ieri in dreptul localitatilor Bechet si Corabia. Patru baraje antipoluare vor fi amplasate pe Dunare pentru protejarea localitatilor din sud-estul tarii, existand riscul ca pelicula cu produs petrolier sa ajunga la Calarasi in urmatoarele cinci zile.

Potrivit reprezentantilor Directiei Apelor Dobrogea Litoral, va fi instalat un baraj antipoluant pe bratul Borcea, in aval de ramificatia cu bratul Ostrov, pentru siguranta alimentarii cu apa a populatiei din Calarasi si Slobozia.

Pentru protejarea orasului Cernavoda, un alt baraj va fi montat pe Dunarea Veche, in aval de ramificatia bratului Bala. Un altul va fi amplasat in amonte de municipiul Braila, iar pentru localitatile tulcene Macin, Daeni si Smardan, barajul va fi amplasat pe bratul Macin, in amonte de Daeni.

In cazul extinderii poluarii pe cursul fluviului, DADL va actiona cu o nava si cu o salupa de interventie, precum si cu un autolaborator. Firmele de depoluare din judetul Constanta au un disponibil de 16,6 tone de substanta chimica absorbanta biodegradabila si 570 metri liniari de baraj. Autoritatile de mediu romane si bulgare au trimis Comisiei pentru protectia fluviului Dunarea o scrisoare prin care solicita tarilor-parte ajutor urgent pentru colectarea produselor petroliere deversate in cursul de apa.

Deocamdata nu au fost evaluate efectele asupra faunei si florei si nici cheltuielile facute in ceea ce priveste reducerea petei de petrol. Acestea sunt oricum considerabile, daca tinem cont ca un singur kilogram de substanta absorbanta costa 3,5 euro si pana acum s-au folosit tone, iar un singur metru de baraj antipoluant costa 100 de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.