Debransarea individuala de la sistemul centralizat de energie termica va fi permisa si dupa luna martie a anului viitor, fara sa fie conditionata de debransarea tuturor apartamentelor unui bloc, sustine Liga Asociatiilor de Proprietari -Habitat-, contrazicand, astfel, afirmatiile Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice.
-Legea nr. 325 din 14.07.2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica nu prevede obligativitatea debransarii integrale a imobilului. Declaratiile reprezentantului RADET Bucuresti dovedesc o interpretare curioasa a legislatiei-, se arata intr-un comunicat remis, ieri, de Liga -Habitat-.
Adrian Bucur, director al RADET, a declarat, joi, ca debransarea unui consumator de energie termica de la sistemul centralizat de incalzire nu va mai permisa, incepand cu luna martie a anului viitor, decat in situatia in care vor fi debransati toti proprietarii inscrisi in asociatia respectiva.
-Noua Lege a energiei termice, aprobata in urma cu doua luni, prevede ca fiecare asociatie de proprietari trebuie sa decida, incepand din martie, ce sistem de incalzire doreste. Instalatiile in bloc sunt gandite sa functioneze unitar, iar incepand din luna martie 2007 nu se vor mai accepta debransari individuale, decat daca tot blocul vrea centrale termice-, a afirmat Bucur.
In replica, Liga -Habitat- arata ca, potrivit legii, debransarea totala a instalatiilor de incalzire si/sau pentru apa calda ale unui utilizator de tip condominiu este permisa cu acordul asociatiei de proprietari si anuntarea furnizorului si administratiei locale cu 30 de zile inainte de debransare. Totodata, deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu poate avea loc cu acordul vecinilor de apartament, pe orizontala si pe verticala, al asociatiei de proprietari si cu conditia anuntarii furnizorului. In plus, legea introduce principiul -un condominiu – un sistem de incalzire-, cu care reprezentantii asociatiilor de proprietari sunt de acord.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane