Spitalul Studentesc din Bucuresti este prima unitate sanitara din Romania in care se asigura tratamentul elevilor si al studentilor care consuma droguri, a anuntat Daniela Bartos, ministrul sanatatii si familiei. Centrul are 10 paturi, o sala de sport, una pentru consiliere, personalul unitatii fiind alcatuit din psihiatri, psihologi, medici specialisti si cadre medii sanitare.
In Bucuresti, exista o clinica in cadrul Spitalului -Alexandru Obregia- in care sunt internati cei aflati in sevraj, insa centrul de la Spitalul Studentesc este particular prin faptul ca se adreseaza strict elevilor si studentilor – un segment populational extrem de important, la care se constata o crestere foarte mare a tendintei spre consumul de halucinogene.
In opinia directorului Spitalului Studentesc, Cristina Hudita, elevii si studentii au nevoie de un spatiu special, departe de un spital mare, in care pot fi intalniti prea multi oameni. In plus, centrul in care sunt internati tinerii in sevraj este securizat si nu poate intra nimeni din afara, in conditiile in care cel mai mare risc pentru pacienti il prezinta membrii retelelor de traficanti.
Pe durata internarii, tinerii vor fi tot timpul inconjurati de specialisti, care vor avea program de psihoterapie. Specialistii discuta cu tinerii pentru a afla ce anume ii determina sa recurga la droguri, incercand apoi sa-i convinga sa renunte. In cadrul programului, tinerii vor face sport, sala de fitness fiind dotata cu echipamente moderne, a mai spus Hudita.
Seful Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Maura Popescu, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca este ingrijoratoare amploarea pe care consumul de droguri a luat-o mai ales in randul tinerilor. Seful Directiei apreciaza insa ca acesti tineri nu pot fi considerati pierduti, pentru ca au o mare disponibilitate pentru dialog si ca aparitia unor astfel de centre este exact ceea ce aveau ei nevoie: un loc al lor, pentru situatii dificile.
Nici una dintre autoritatile prezente nu a putut extima la cat se ridica numarul celor care se drogheaza. Datele prezentate de directorul Spitalului -Obregia- sunt insa graitoare: numarul internarilor in 2001 fata de 2000 a fost peste dublu, a mai spus Hudita.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane