Activitatea de transport public în Bucuresti se desfășoară în formă organizată începând cu anul 1909 când a luat ființă Societatea de transport București, mai precis Societatea Comunală pentru construcțiunea și exploatarea tramvaielor în București.
Și astăzi, în anul 2015, Regia Autonomă de Transport București beneficiază de poziție de monopol pe piața transportului de suprafață din capitală.
La jumătatea acestui an, RATB anunța ca nu eliberează bon fiscal. În loc de bon fiscal, de la RATB se putea obține o chitanță ce nu era nici măcar ștampilată. Jurnalistul Adrian Bărbulescu a încercat să obțină bon fiscal de la mai multe chioșcuri RATB dar „sistemul” UTI nu permite.
În această vară, RATB a anunțat că din cauza unei defecțiuni a serverului de baze de date a Sistemului Automat de Taxare (SAT) cei care vor să circule cu mijloace de transport în comun în București nu își pot cumpăra carduri ACTIV nominale.
Sistemul automat de Taxare pentru validarea biletului de călătorie a costat aproape 13 milioane de euro. A făcut parte din proiectul de „REABILITAREA TRANSPORTULUI URBAN ÎN BUCUREȘTI” și a fost finanțat printr-un acord de împrumut de la Banca Europeană de Investiții. Practic, în urma unei licitații, compania UTI INTERNATIONAL a câștigat contractul pentru montarea sistemelor de taxare automată din mijloacele de transport. Sistemul a fost achiziționat în anul 2005 și ulterior updatat de mai multe ori.
În luna august, conducerea RATB a fost demisă și Director General a fost numit UNPR-istul Radu Orzață. Tot în UNPR, mare șef e patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu. Acesta îndeplinește funcția de președinte al Departamentului energie, resurse si politici industriale al UNPR.
Surse extrem de bine informate ne-au declarat că RATB-ul pregătește o nouă licitație pentru anul 2016. Cu dedicație pentru șefu’ Urdăreanu.
Este vorba despre modernizarea sistemului automat de taxare RATB – etapa a doua.
Cerințele includ: mașini de procesare a datelor, hardware, pachete software și sisteme informatice, servicii de instalare de hardware, servicii de dezvoltare de software de prelucrare de tranzacții și de software personalizat.
Ca și obiect și domeniu de aplicare se cere modernizarea și completarea infrastructurii TIC operaționale la nivel central, la nivelul punctelor de vanzare și la nivelul vehiculelor în sensul corelării resurselor de procesare ce susțin Sistemul Automat de taxare cu necesitățile de procesare impuse de utilizarea tot mai largă a sistemului de către călători și al implementării de noi funcționalități necesare în contextul actual.
Cerințele cuprind servicii de adaptare soluție software pentru noua platformă hardware cu reactivarea funcționalităților de gestiune a foilor de parcurs în format electronic.
Se cere: verificarea și reconfigurarea software pentru COMBOX pe toate vehiculele în vederea funcționării în paralel a SAT și PTM din BTMS. Trebuie semnalate echipamentele care au GPS defect.
Se cere: actualizarea aplicațiilor de comunicație și a serviciilor aferente pentru sistemele de operare și bazele de date actuale. Și aici desigur înțelegem cu toții că actualizarea aplicațiilor de comunicație nu poate fi făcută decât de cel care le-a și făcut înainte și știe despre ce este vorba.
Se cere: import în SAT a informațiilor specifice alimentării la pompă pentru vehiculele RATB. Dar cine poate face importul în aplicația SAT, mai bine decât cel care a făcut aplicația? De ce mai este nevoie de acest simulacru de licitație? Cel care a lucrat deja la SAT poate veni cu orice preț!
Se cere generarea automata a foii de parcurs din SAT și evidențierea vehiculelor care au consumat mai mult decât consumul calculat automat din sistem, dar cine poate lucra în aplicația SAT, decât cei care deja au dezvoltat-o în trecut? De ce mai este nevoie de a mima simulacrul de licitație?
Se cer multe alte funcționalități adiționale pentru vechea aplicație SAT: din surse, toate acestea au fost deja și estimate și definite de echipa RATB cu vechiul și permanentul furnizor UTI. Ba mai mult, unele din ele sunt și deja facute.
Atunci de ce mai mimăm licitația?
Sistemul Automat de Taxare ( SAT ) de la RATB a beneficiat de un upgrade pentru a permite conectarea online a validatoarelor instalate pe vehiculele RATB și în stațiile METROREX. Se cere , în plus, modificarea, din nou, a vechii aplicații SAT pentru conectarea online a validatoarelor de pe toate vehiculele din parcul RATB, pentru realizarea tranzacțiilor e-commerce, vânzare titluri calatorie prin Internet, în timp real cu eliminarea termenului de 48 de ore necesar propagandei fișierelor cu tranzacții în toate validatoarele.
Și cine va putea modifica cel mai bine vechea aplicatie SAT? Oare nu vechiul si permanentul furnizor? De ce mai mimăm licitația?
Se mai cer multe, multe alte funcționalități suplimentare. Se cere și modificarea soluției software din validatoare și servicii pentru prelucrarea și generarea tranzacțiilor de control cu coordonate GPS, în vederea uniformizării datelor aferente prestației controlorilor legitimațiilor de călătorie.
Și toate acestea vor costa multe alte milioane de euro.
Și acum să ne întrebăm: suntem multumiți de RATB, de cum calatorim, de toate aceste carduri de călătorie?