Jocul preturilor practicate la Societatea Nationala -Tutunul Romanesc- a incetat de mult sa mai prezinte o logica pentru consumatorii de tigarete romanesti. Nici macar un economist, din afara societatii, nu ar putea identifica o explicatie coerenta vizavi de politica de preturi de la -Tutunul Romanesc-. Aceasta, deoarece logica dinamicii preturilor nu trebuie cautata prea insistent in sfera rentabilitatii activitatii SNTR, cat mai ales in cea a -driblarii- taxelor cuvenite bugetului.
Saptamana oarba
De la jumatatea lunii martie si pana in prezent, -Tutunul Romanesc- a efectuat nu mai putin de sase modificari de preturi. Cea mai spectaculoasa jonglerie cu preturile s-a derulat insa la sfarsitul lunii trecute si inceputul lunii in curs. Prima faza a fost anuntul ieftinirii tigaretelor romanesti, la 25 iunie 2002, fapt ce -dadea bine- in plina campanie de scumpiri la benzina, alcool si gigacalorie. Minunea a tinut doar sapte zile, preturile fiind saltate, de la 2 iulie, la cote mai mari decat cele de dinainte de ieftinire (tigaretele Carpati, de exemplu, au fost mai intai ieftinite de la 8.500 la 8.000 de lei/pachet, fiind scumpite apoi la 9.000 de lei). Bineinteles ca in saptamana dintre fluctuatiile de pret distributia de tigarete a atins cote fara precedent. Veti spune ca este vechea manevra, la fel ca atunci cand statul era unic actionar, nu ca acum cand a ramas cu -doar- 47%: iei cat mai mult inainte de scumpire, pentru a-ti maximiza profitul. Nu este insa doar atat, deoarece, la faptul de mai sus, mai trebuie luata in calcul latura fiscala a afacerii, si aici ne referim la accize.
Accizele la tigarete au doua componente: una fixa, de 2,42 euro/1.000 de tigarete, si o alta valorica, reprezentand 33% din pretul maxim de vanzare la taraba. Adica 2.640 de lei/pachet la buget daca pretul la -Carpati- este 800 de lei si 2.970 de lei pentru vanzarea cu 9.000 de lei. Ati sesizat bineinteles ca in situatia de mai sus ajunge sa se datoreze bugetului accizele cuvenite pachetului de 8.000 de lei, nu de 9.000, cu cat ajunge in final la vanzare. Acum ar fi de spus ca, in definitiv, este treaba societatii, recte SNTR, cand si la ce pret isi vinde marfa, mai ales ca legislatia prevede ca momentul generator al platii accizelor este data livrarii tigaretelor.
-11,5 miliarde de lei, economii la accize-
Doar ca aici avem de-a face cu un caz cu totul particular. De cea mai mare parte din tigarile vandute de SNTR in -saptamana patimilor- a beneficiat SC Interaction SRL, capusa din grupul InterAgro care se interpune intre SNTR si adevaratii distribuitori, -vamuind- tigarile cu 5,5% din valoarea acestora. Aceasta a ridicat, spun surse din SNTR, circa 700 de tone de tigari (35 milioane de pachete de tigari, din care circa 30% cu filtru). Le-a ridicat este un mod de-a spune, ne-au marturisit aceleasi surse, deoarece mare parte din acestea ar fi fost lasate in custodie, in depozitele SNTR. Mai mult, plata acestora urmeaza sa fie facuta in 30 de zile de la livrare, sustin -informatorii-.
Din acest moment, ecuatia pare simpla. Interaction a luat tigarile din SNTR, dar nu le-a mutat de acolo, cu plata la termen, nu la vedere. Iar din punctul de vedere al accizelor, situatia este cu atat mai clara. Daca rotunjim cantitatea la 700 de tone, avem urmatorul calcul al -economiei la accize: 700 tone x 50.000 pachete/tona x 1.000 lei (diferenta de pret -valorificata-) x 33% (cota de acciz ad-valorem) = 11,55 miliarde de lei. Bani de care nu se poate bucura nici bugetul, dar nici Ministerul Agriculturii. Cel din urma nici macar in calitate de actionar al SNTR, deoarece si preturile de fabrica au fost reduse in perioada manevrelor de vara-.