Conducerea RomTelecom pare inca trasnita in moalele capului de decizia Consiliului Concurentei de a penaliza compania cu uriasa suma de 809 miliarde, ca urmare a incalcarii Legii concurentei prin crearea, in 1993, in urma asocierii cu o firma franco-olandeza, a unei societati mixte, Global One Communications Romania, ce primea cadou pe 10 ani, printr-o -clauza de nonconcurenta-, piata transmisiilor electronice de date. Abia ieri compania a difuzat presei un comunicat, datat 5 iulie, dar transmis doua zile mai tarziu, prin care confirma primirea hotararii Consiliului Concurentei, pe care o considera -neuzuala si injusta-, precizand ca -societatea examineaza, in prezent, decizia si va intreprinde toate masurile legale necesare pentru a-si apara interesele-.
Rom Telecom nu poate decat sa atace decizia, intai la presedintele Consiliului Concurentei (care este greu de crezut ca o va anula), apoi, in cazul unui raspuns negativ, in instanta – cu precizarea ca taxa de timbru, de 10%, va insemna plata a peste 80 de miliarde! -Oricum, lucrurile nu vor ramane asa-, ne-au declarat ieri surse foarte bine informate din piata comunicatiilor, care au lasat sa se inteleaga ca, in cel mai bun caz, la o contestatie a RomTelecom, Consiliul Concurentei va putea reduce semnificativ valoarea sanctiunii.
Ceea ce este insa de-a dreptul misterios este de ce nu s-a sesizat chiar OTE asupra acestui contract, ce o lega, practic, de maini si de picioare in privinta patrunderii sale pe piata serviciilor de transmisiuni electronice de date pana in 2003, inaintea Consiliului Concurentei. De ce n-au tipat directorii sai ca din gura de sarpe inca din primele luni ale intrarii lor in RomTelecom, la inceputul lui *99, si au facut-o formal, potrivit unor surse din cadrul Consiliului, abia anul trecut, cand stiau ca aceasta institutie demarase deja propria sa ancheta?
Este foarte posibil ca grecii sa se fi inteles in aceasta privinta cu partea romana, convenind sa astepte in liniste (iar pentru tacerea lor sa fi primit alte favoruri) anul 2003. De altfel, nimeni n-a indraznit sa parieze ca membrii Consiliului Concurentei vor avea curajul sa ia o asemenea hotarare, iar faptul ca actul a fost semnat la capatul unei sedinte desfasurate, in reprize, pe parcursul a doua zile arata cat de complicate au fost itele jocului. Cert este ca grecii de la OTE, care au mers pe ideea ca un consiliu aflat intotdeauna intr-o relatie tandra cu statul nu se va razvrati impotriva acestuia (presedintele consiliului are rang de ministru), au fost luati total prin surprindere.
Interesant este ca amenda, una fara precedent in Romania, vine chiar in momentul in care OTE face demersuri agresive pentru a obtine controlul pachetului majoritar la RomTelecom, printr-o majorare de capital la care statul trebuie sa-si dea mai inati acordul, iar apoi sa nu participe. Oficialii greci au anuntat in prestigioase publicatii europene ca guvernul roman a incuviintat operatiunea, dar ministrul comunicatiilor, dl Dan Nica, a replicat prompt, infirmand categoric informatia. Ramane de vazut daca inclusiv sanctiunea de 24 milioane de dolari va deveni o miza, un subiect suplimentar de negociere intre partea romana si grecii de la OTE.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane