Conform unui nou studiu IDC, piata mobila din Europa Centrala si de Est (CEE) este in plina expansiune. La sfarsitul anului 2001, existau peste 37 milioane abonati mobili in 15 tari dintre Balcani si Marea Baltica, cota de penetrare regionala fiind de 29%. In total, aceste piete au acumulat, anul trecut, un venit de 8,1 milioane USD, iar acest ritm va continua sa se accentueze si pe viitor, in principal datorita noilor abonati care vor fi atrasi si in continuare de serviciile de voce si mesagerie.
Exista totusi o gama larga de variatii de-a lungul acestei regiuni. Liderii pietei se afla in tranzitie spre o noua faza a dezvoltarii. De exemplu, in Republica Ceha si Slovenia, care aveau o cota de penetrare de aproape 65% la sfarsitul anului 2001, acum operatorii si-au centrat mai mult atentia spre pastrarea clientilor. In contrast, unele dintre pietele mai putin dezvoltate, precum Bulgaria si Romania, au inceput de curand sa se confrunte cu o patrundere in masa, cotele atinse fiind de 16%, respectiv 17%. In astfel de piete, operatorii si-au intensificat eforturile in vederea extinderii bazei de abonati, atragand noi utilizatori, ajungand astfel sa-si sporeasca cota pe piata.
-Nivelurile de dezvoltare a pietelor mobile din zona CEE sunt foarte variate, dar se poate observa ca ele urmeaza acelasi curs-, a spus John Gole, program manager for telecommunications research si autor al studiului. -Nivelurile de penetrare a pietelor in cazul liderilor din zona sunt comparabile cu cele din Europa de Vest din ultimii doi ani si multi intentioneaza sa pastreze aceasta cota si pentru urmatorii doi ani.- Dar nivelul ridicat de penetrare ridica o problema importanta in fata operatorilor mobili, distribuitorilor de echipamente si altora din aceasta industrie. Studiul IDC a scos in evidenta doua dintre problemele critice cu care se confrunta aceasta industrie: incetinirea inevitabila a cresterii numarului de abonati datorata saturarii pietei si continuarea declinului in ceea ce priveste venitul mediu pe utilizator.
Pe plan mondial, raspunsul la aceste probleme a fost dat prin orientarea spre era -mobile data-, iar acest trend va fi urmat, cu siguranta, si de tarile din zona CEE. Studiul a evidentiat faptul ca, in zona CEE, industria mobila este destul de moderata in acest sens. -Desi cateva dintre guvernele din zona au licentiat UMTS, expertii sunt convinsi ca 3G nu isi va face aparitia decat in cativa ani. Din fericire, cei din domeniu nu au cheltuit excesiv pe licentieri, care sa ingroape operatorii in datorii-, a explicat John Gole. -Operatorii sunt acum ocupati cu satisfacerea cererii tot mai crescute pentru servicii de date, in special servicii de mesagerie avansata, cu GPRS si MMS. Aceasta adoptare mai moderata ne-a determinat sa fim prudenti in previziunile noastre privind serviciile mobile de date din aceasta regiune, dar estimarile noastre pe termen lung privind aceste servicii raman pozitive-, a mai spus John Gole.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane