-In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase- – este o prevedere inclusa in articolul 13 a proiectului de lege a cultelor, care a trecut de votul Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si a Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, exprimat in sedinta din 21 iunie. Acest articol a starnit imediat protestul reprezentantilor societatii civile, care considera ca, sub aceasta forma, se pot naste noi forme de cenzura. Demersul lansat de Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, care se va concretiza intr-un concert de protest ce va avea loc pe 28 octombrie in Piata Constitutiei din Capitala, este sustinut de Asociatia Pro Democratia, Centrul de Studii Internationale, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a Presei, Accept si de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
Ce inseamna de fapt aplicarea acestui text de lege? Simplu – cenzura si sute de interpretari, adica o grava incalcare a dreptului la libera exprimare, garantata de Constitutia Romaniei.
In cel mai sumbru scenariu, daca acest text va trece de votul Camerei Deputatilor si de cel al presedintelui, am putea asista la interzicerea unor concerte, a unor romane sau ecranizari sau a unor piese de teatru, precum -Evanghelistii- de Alina Mungiu.
In prezent, exista o petitie ce poate fi accesata online si o scrisoare adresata Camerei Deputatilor si Presedintiei, ce poate fi accesata pe site-ul www.humanism.ro de toti cei care considera ca demersul societatii civile trebuie sustinut.
-Acei oameni nu au nicio legatura cu drepturile omului-
Paradoxal sau nu, acest text a fost propus de reprezentantii Cultului Musulman si acceptat si de alte culte. La intrebarea: -Cum a putut un astfel de text sa treaca de votul Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale?-, raspunsul lui Remus Cernea, initiatorul protestului, a fost socant: -Acei oameni nu au nicio legatura cu drepturile omului. Sunt niste parlamentari blazati. Textul a trecut cu un scor de 13 la 2, insa cei doi s-au abtinut, nu au votat impotriva. De la parlamentari nu putem astepta prea multe. Imediat dupa acest vot, noi am propus eliminarea articolului 13, deoarece numai existenta unui astfel de text in lege ar crea intimidare si, de ce nu, o nevoie de autocenzura. Dupa scandalul caricaturilor, Cultul Musulman a propus astfel de proiecte in mai multe tari. Nu-i condamnam, pentru ca este dreptul lor-.
Ce urmeaza? Votul din plenul Camerei Deputatilor si promulgarea Legii cultelor de catre presedintele Romaniei.
-Vom lupta pana la capat-
Protestul lansat de societatea civila se va concretiza printr-un concert folk-rock, ce va avea loc in Piata Constitutiei, pe 28 octombrie, de la ora 18.00. Show-ul nu se doreste a fi un protest antireligios, ci doar o forma de protest la adresa acestei incercari de a ingradi dreptul la libertatea de exprimare a romanilor. -Nu va fi un simplu concert, ci o manifestare la care vor participa mai multe zone artistice, de la muzicieni, la artisti plastici sau scriitori. Vrem sa adunam o coalitie de artisti care lupta pentru o cauza, pentru a nu se mai spune ca o mana de satanisti isi apara drepturile. Desi nu exista o lege in vigoare, a existat in acest an un concert interzis. Este vorba despre concertul trupei Belphegor, anulat din cauza unor presiuni facute asupra organizatorilor. Noi incercam sa stopam aceste abuzuri, iar prin concertul din 28 vrem sa le aratam politicienilor ca trebuie sa fie foarte atenti atunci cand voteaza ceva, pentru ca altfel riscam sa intram in Uniunea Europeana cu un voal pus pe chipul libertatii de exprimare. Pe scena vor canta 10-12 nume din folk si rock, show-ul mizand pe o idee clara. Libertatea de exprimare este un drept castigat prin lupta, un drept care nu se va mentine daca nu va fi aparat. Nu ne vom lasa sub nicio forma pana cand acest text nu va fi eliminat. Vom face 100 de concerte si 100 de mitinguri daca este nevoie-, a adaugat Remus Cernea. Pana in prezent, cele doua petitii lansate pe Internet au adunat circa 2.000 de semnaturi.
CNCD sustine protestul
Textul articolului 13 din Legea cultelor a starnit ingrijorare in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care a propus doua variante: eliminarea sau clarificarea acestuia.
Corina Macoveanu, purtatorul de cuvant al CNCD, ne-a declarat: -Am considerat ca este un text interpretabil, ce poate duce la o serie intreaga de abuzuri. Societatea civila cere eliminarea sa din lege, insa noi am propus doua variante: eliminarea sau clarificarea sa. Am considerat oportun sa sustinem acest protest, mai ales ca acest proiect de lege nu a ajuns la noi-.
Ce s-ar putea interzice?
Daca acest text va trece si de votul Camerei Deputatilor si de presedinte, atunci am putea asista la o serie intreaga de abuzuri ce ar putea afecta toate zonele artistice.
-Sunt trupe care au cruci intoarse. Unii ar putea considera ofensatoare prezenta unor astfel de trupe in Romania si ar putea interzice desfasurarea unor asemenea concerte. La fel, ar putea fi interzise si lucrari precum <Anticristul> de Friedrich Nietzsche, <Codul lui Da Vinci> sau lucrari de Voltaire. Fiind un text interpretabil, pot exista zeci si sute de interpretari-, a incheiat Remus Cernea.
Daca ar fi sa ne gandim strict la sfera rock, trupe precum Iron Maiden, Dimmu Borgir, Judas Priest, Sepultura sau Black Sabbath nu ar mai putea concerta in Romania.