Sanctionarea cu peste 800 miliarde de lei a RomTelecom de catre Consiliul Concurentei a provocat un adevarat vartej in lumea comunicatiilor. Ieri, -Curentul- a incercat sa afle daca persoanele aflate la conducerea acestui domeniu din ultimii cinci ani stiau de existenta acordului de asociere dintre RomTelecom si Global One Communications BV din Olanda, in baza caruia firma mixta a primit, printr-o asa-numita -clauza de neconcurenta-, monopolul asupra transmisiilor electronice de date. Asta cu atat mai mult cu cat, solicitate de reporterii nostri sa comenteze propria decizie, surse din cadrul Consiliului Concurentei ne-au declarat ca vinovati de aceasta situatie se fac toti demnitarii aflati la carma RomTelecom si a ministerului de resort din momentul intrarii in vigoare a legii concurentei (anul 1997), cand trebuiau sa denunte contractul respectiv.
Bineinteles ca toti cei implicati au cautat sa se dezvinovateasca si sa arunce raspunderea in alte curti. Astfel, fostul ministru al comunicatiilor, liberalul Sorin Pantis, in mandatul caruia s-a privatizat RomTelecom, a tunat si fulgerat impotriva deciziei Consiliului Concurentei: -Este cel mai mare abuz despre care am auzit vreodata. Daca in aceasta perioada s-ar fi dovedit vreun moment ca RomTelecom ar fi ingradit accesul firmelor spre transmisii de date sau inchiriere de fibra optica, atunci jos palaria in fata Consiliului! Dar o data ce RomTelecom a fost ce care a sutinut, prin constructia, prin inchirierea si punerea la dispozitie, intr-o forma sau alta, a retelei sale pentru transmisii de date, atunci trebuie sa-l aplaudam, nu sa-l incriminam. -Urmasul dlui Pantis, Sergiu Iliescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Comunicatii si Informatica, ne-a lasat in schimb -masca-: -Cat am fost la agentie, n-am avut aces la nici un document al RomTelecom!- Domnia sa a avut grija sa ne indrume, parinteste, spre altcineva: -Eu n-am preluat nici un contract, pentru ca RomTelecom era sub stapanirea FPS-. Ajungem, inevitabil, la Radu Sarbu, ex-presedintele FPS, care a sustinut ca-si aminteste foarte vag despre subiect, motivand: -Toate actele premergatoare semnarii contractului de privatizare a RomTelecom erau deja gata semnate la data numirii mele la FPS. Cred ca Pantis sigur stie, dar nu vrea sa va spuna-, a precizat dl Sarbu, inchizand astfel perfect cercul.
Cat despre actualii sefi ai RomTelecom si ai ministerului, acestia prefera sa taca. Conducerea operatorului national n-a scos nici un cuvintel despre existenta contractului cu Global One, iar ministerul ne-a comunicat ca inca lucreaza la o pozitie oficiala, neputand preciza cand va fi gata. Reamintim ca prin asocierea RomTelecom cu firma olandeza, in societatea Global One Communication Romania, cele doua societati-mama se obligau printr-o clauza speciala -sa nu faca concurenta noii firme, atata timp cat vor detine actiuni ale acestei societati si pe o durata de cinci ani de la data la care vor inceta sa mai fie actionari. Consiliul Concurentei a apreciat ca aceasta prevedere incalca Legea concurentei si a dictat cea mai mare sanctiune din istorie: 24 milioane de dolari!