Home Politic Mitul Stolojan nu aduce pace in PNL

Mitul Stolojan nu aduce pace in PNL

DISTRIBUIŢI


Intalnirea programata astazi a presedintelui Consiliului National al PNL cu sefii filialelor partidului, in vederea discutarii propunerilor de modificare a statutului initiate de Theodor Stolojan, se anunta extrem de interesanta. Dorinta lui Stolojan de a concentra in mainile sale cat mai multe atributii si de a-si numi singur echipa de conducere la centru nu este imbratisata de toti liderii de filiale, semn ca anuntul candidaturii sale la presedintia partidului nu a amortizat si conflictul dintre taberele liberale.

Stolo vrea puteri sporite

Propunerile de modificare a statutului partidului trimise de Stolojan in filiale vizeaza in principal cresterea prerogativelor presedintelui. Astfel, prima propunere vizeaza -intarirea echipei de conducere executiva- prin desfiintarea Biroului Permanent Central si inlocuirea lui cu un Birou Executiv, ales de congres, pe baza propunerii unei echipe de catre candidatul la presedintie. De asemenea, Stolojan doreste desfiintarea Consiliului National, for pe care-l conduce in prezent, si preluarea atributiilor acestuia de catre Delegatia Reprezentantilor Nationali si BEx. In documentul trimis spre studiu organizatiilor locale ale PNL, liderul liberal vorbeste si despre -lipsa de responsabilitate in aplicarea hotararilor si obligativitatea sanctiunilor imediate si directe, la propunerea presedintelui-, semn ca Theodor Stolojan isi doreste sa fie, cu ajutorul modificarilor propuse la statut, un presedinte de fier.


Liberalii bucuresteni nu agreeaza variantele propuse de Stolo

Sistemul propus de Stolojan pentru functionarea partidului nu intruneste nici pe departe consens. La intalnirea de ieri cu liberalii bucuresteni, presedintele CN a facut fata primelor critici. -Sistemul propus de Theodor Stolojan nu cred ca va functiona decat daca va fi ameliorat. Structura motorie nu poate fi constituita din 50 de oameni care sa se intruneasca o data pe luna-, a declarat presedintele filialei, Mircea Cinteza. El s-a declarat de acord cu propunerea lui Stolojan de desfiintare a CN, dar nu a acceptat inlocuirea BPC cu un Birou Executiv. In opinia sa, BPC trebuie mentinut cu un numar de 15-17 membri, alesi prin vot uninominal de congres. O propunere asemanatoare vor prezenta astazi si liberalii din Alba. Presedintele filialei, Teodor Atanasiu, a declarat ieri ca sustine varianta mentinerii BPC, ca structura politica de conducere a partidului, format din circa 25 de membri, alesi de congres, din randul carora sa fie desemnati ulterior -liderii executanti- ai partidului, in numar de noua.

Nu pentru toti liberalii Stolojan este solutia salvatoare a partidului. Liderul filialei Prahova, Ion Preda, sustine ca presedintele CN nu este altceva decat un -fost nomenclaturist-, care, in calitate de prim-ministru, nu a facut altceva decat sa confiste valuta si sa creasca dobanzile bancare. Pentru Preda, Stolojan ramane un -om de stanga-, care doreste sa transforme PNL intr-un -SRL, arondat PSD, aripa Iliescu-. De altfel, liderul liberal prahovean sustine ca Theodor Stolojan s-a decis sa candideze la sefia partidului, dupa o scurta vizita de taina la Palatul Cotroceni.

Moldova e cu Stolo

Liderul celei mai puternice filiale liberale din Moldova, Dumitru Oprea, crede ca Stolojan -se sacrifica pentru binele partidului, iar acest exemplu ar trebui urmat si de alti lideri-. -Noi, la Iasi, credem ca presedintele CN este bine intentionat, motiv pentru care ne-am decis sa-l sustinem-, a declarat Oprea. Si liderul galatean al PNL, senatorul Paul Pacuraru, sustine cauza si implicit propunerile lui Stolojan. Intr-un material trimis pe e-mail tuturor filialelor liberale, Pacuraru analizeaza teoretic situatia PNL, iar in final da de inteles ca cea mai buna solutie pentru criza partidului este Stolojan si statutul propus de el.

Surse din partid sustin ca presedintele CN intentioneaza, in cazul in care va reusi sa fie ales sef, la congresul din august, sa-si aleaga o echipa formata din sapte oameni, la nivelul BEx. Printre acestia s-ar gasi, potrivit acelorasi surse, deputatul Napoleon Pop si senatorul Gheorghe Flutur, oameni fideli ai lui Stolojan, care au venit in PNL o data cu el, pe filiera ISL (Initiativa Social-Liberala).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.