Franta este investitorul cu cel mai mare numar de firme mici si mijlocii infiintate in Polonia si Romania, iar in Slovenia ocupa pozitia a doua, in acelasi timp plasandu-se pe locul al treila in randul tarilor cu cel mai mare volum de investitii straine directe realizate pe ansamblul statelor candidate, releva un articol publicat de cotidianul -Le Monde-. Datele au fost facute publice cu prilejul unui seminar desfasurat la Ljubljana, in Slovenia, la sfarsitul lunii iunie, organizat la initiativa Directiei de Relatii Economice Externe (DREE), a Institutului Francez de Relatii Internationale (IFRI) si a Centrului franco-austriac pentru cooperare economica in Europa, a carui principala tema a fost rolul firmelor mici si mijlocii in procesul de extindere a Uniunii Europene.
Potrivit unui studiu realizat de DREE, economia franceza pare sa fie extrem de activa in randul statelor din Europa Centrala si de Est, avand o evolutie dinamica, in medie de 15% in fiecare an de dupa 1990, insa, in acelasi timp, pozitia investitorilor francezi in regiune ramane instabila, in conditiile in care departarea geografica nu este suficient compensata de investitiile directe. Astfel, cu un procentaj de 6% din totalul firmelor mici si mijlocii, Franta se claseaza pe pozitia a treia in 10 dintre cele 12 state candidate – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Acest nivel o plaseaza cu mult in urma Germaniei, careia ii revin 27,2% din totalul societatilor mici si mijlocii, si a Italiei, cu 9,2%. In schimb, Franta devanseaza Austria, ale carei firme reprezentate in regiune constituie 4,7% din numarul total, si Marea Britanie, cu patru procente.
In realitate, putin mai mult de 10 grupuri au adus 80% din totalul investitiilor franceze, cea mai mare parte a acestora fiind realizate prin intermediul unor firme mici si mijlocii. In schimb, societatile mici si mijlocii cu capital francez lipsesc aproape cu desavarsire in Tarile Baltice, in Bulgaria, ca si in Slovenia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane