Home Social Delegatia FMI da teme dificile Guvernului

Delegatia FMI da teme dificile Guvernului

DISTRIBUIŢI

Dupa discutia matinala avuta ieri timp de aproape doua ore cu negociatorul-sef al Fondului Monetar International, Neven Mates, ministrul de finante si al muncii, Mihai Tanasescu si Marian Sarbu, au incercat sa dea dovada de optimism in fata presei, care-i astepta inca de la ora 9.00.

Chiar daca li se citea in priviri o mare doza de nemultumire, Tanasescu si Sarbu au continuat sa sustina ca -discutiile au decurs foarte bine-. Dar nu s-au finalizat inca… -Ele vor fi continuate dupa sedinta de Guvern, dar si saptamana viitoare. Incercam sa gasim formula cea mai potrivita-, a adaugat Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale.

Sarbu a precizat ca, -in discutiile cu negociatorul-sef al FMI, tema principala a fost salariul minim pe economie, pe care il vom aplica incepand cu 1 ianuarie 2003-. In privinta acestui salariu minim, dupa cum sustine ministrul muncii, -avem acordul de principiu al FMI. Dar trebuie gasita formula cea mai potrivita, in asa fel incat salariul minim pe economie de anul viitor sa se incadreze in tot ansamblul de indicatori legati de cotizatiile sociale si de tot ceea ce avem ca elemente de fundamentare, negociate si cu organizatiile sindicale-. Ce-i drept, un acord de principiu nu inseamna intotdeauna si un -da- la final de discutii ci, in cel mai fericit caz, o conditionare dura a propunerii supuse aprobarii…

Ministrul Sarbu a adaugat ca unul din motivele pentru care Guvernul ar trebui sa cada de acord cu delegatia FMI asupra salariului minim vizeaza -fundamentarea unor indicatori esentiali pentru incheierea unui acord social pe 2003-, astfel incat sa fie pastrata stabilitatea sociala existenta.

-Am discutat foarte detaliat, pe cifre, influentele salariului minim in negocierea colectiva, pe ce sectoare, zone vulnerabile si asa mai departe. Incercam sa cuantificam cat mai bine eventualul risc al acestei masuri. Este o crestere importanta, de 43%, pe care trebuie sa o monitorizam atent. Din punctul meu de vedere, discutiile au decurs in mod echilibrat-, a continuat Sarbu, acceptand totusi ca negociatorul FMI a avut si obiectii, -dar nu majore-.

In aceeasi nota vag optimista, ministrul muncii a conchis ca masurile de protectie sociala anuntate pentru aceasta iarna -nu vor intra in vreo contradictie principiala cu ceea ce avem de incheiat cu FMI-.

La randul sau, ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, a apreciat ca -a fost o discutie a argumentelor, cu cifre, si de o parte, si de alta. Au fost puse in balanta influentele, in primele sase luni ale anului viitor, ale salariului minim. Concluzia comuna este aceea ca, aplicand aceasta politica salariala, cresterea salariului minim nu va conduce la derapaje macroeconomice, vizavi de cresterea ratei inflatiei, si nici la o diminuare substantiala a cresterii economice-.

Totodata, ministrii romani au discutat si reducerea de 5% pe care Guvernul o are in vedere la contributiile sociale. -In principiu, Misiunea FMI a agreat aceasta politica a Guvernului, urmand ca detaliile de punere in practica a acestor elemente majore sa se intample pana la mijlocul saptamanii viitoare, cand delegatia Fondului va parasi Romania-, a mai spus Tanasescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.