Home Reportaj Pe -Drumul Crucii- la Manastirea Risca

Pe -Drumul Crucii- la Manastirea Risca

DISTRIBUIŢI

Manastirea Rasca si-a imbogatit patrimoniul spiritual cu un fragment din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Darul a fost adus, la inceputul saptamanii, de parintele Nikiforos din Grecia. Evenimentul a fost urmat de o procesiune la care au participat cateva mii de credinciosi din Rasca si imprejurimi. Episcopul vicar Gherasim Putneanul spune ca -este o binecuvantare a lui Dumnezeu ca aceasta Cruce cu un fragment din lemnul pe care a fost rastignit Iisus, de azi inainte sa stea in aceasta manastire-.

Rasplata ecumenica, dupa 10 ani de slujire la Ierusalim

Parintele Nikiforos a slujit 10 ani la Ierusalim si acolo a primit, la randul lui, un fragment din lemnul pe care Iisus Hristos a suferit atata durere, pentru pacatele noastre. O parte din acest lemn a fost adusa, la insistenta Sfintiei Sale, in Romania, la manastirea Rasca, unde se afla acum pentru a doua oara. -Ne-a impresionat foarte mult primirea dumneavoastra. Ne gasim ca niste sloiuri de gheata in fata iubirii, a dragostei, a primirii facute, dar si a inimilor voastre fierbinti. Multumim mult pentru dragostea dumneavoastra si pentru intampinarea pe care ne-ati facut-o. Este foarte interesant ca se intalnesc intru Hristos fratii unei sfinte si apostolice biserici, pentru ca si Domnul Iisus Hristos a spus: ?çUnde sunt doi sau trei adunati in numele meu, atunci sunt si eu?ê. Sunt pentru a doua oara in mijlocul evlaviosului popor roman si, desigur, in Moldova. Aici am gasit dragostea atat de mare a parintelui staret Mihail, care mi-a spus ca s-a rugat mult pentru ca eu sa ajung aici, dar pentru prima oara vin cu credinciosi ortodocsi din doua eparhii, Larisei din orsul Larisa, care este orasul Sfantului Ahile si oameni din Caterine si Platamona, orase de pe malul marii-. Sfintia Sa a mai spus ca pentru Romania are ceva aparte, -pentru ca tatal meu, ca si copil, a trait multi ani si a muncit in Braila, atunci cand poporul grec a avut mult de suferit-.

-Va rugam sa va rugati pentru noi, pentru ca si noi ne vom ruga pentru voi-

Nadejdea parintelui Nikiforos este aceea ca se va intari credinta ortodoxa, atat in tara din care provine, dar si in Romania, si prietenia cu parintele staret Mihail va dainui peste ani. -Inchinarea noastra in locul acesta sa fie pentru noi toti un pas in lupta noastra si o invingere duhovniceasca. Va rugam sa va rugati pentru noi, asa cum si noi ne vom ruga pentru voi-, a mai spus parintele Nikiforos. Mesajul de bucurie duhovniceasca si de primire din partea Manastirii Rasca a fost transmis de Dan Stefan, consilier pe relatii sociale din cadrul manastirii Rasca. -Pentru noi, romanii, si mai ales pentru calugarii din manastirea aceasta este o bucurie sa veniti aici la noi, in numar asa mare si sa ne aduceti in dar aceasta cruce, aparatoare de primejdii. Va multumim ca ati fost impreuna cu noi si rugam pe bunul Dumnezeu sa va apere si sa reveniti de cate ori puteti la manastirea noastra si in Romania-, a mai spus Dan Stefan.

-Crucea mea este ca trebuie sa port si grija celorlalti-

Parintele Nikiforos a fost impresionat atat de oamenii acestei manastiri, dar si de crestinii care vin sa se inchine la acest lacas sfant. Aici spune el ca i s-a aratat acea dragoste puternica intru Hristos, dragostea adevarata. De aceea a gandit aceasta excursie impreuna cu mai multi credinciosi din Grecia, spre a aduce aceasta cruce, pentru ca romanii sa-si aminteasca de ei si sa-i pomeneasca in rugaciunile lor. Una din credincioasele din Grecia ne-a povestit ca s-a gandit mult pana a luat decizia de a veni in Romania, dar a ramas foarte impresionata de evlavia poporului nostru, de primirea care li s-a facut de catre romani si a ramas profund impresionata de dragostea pe care o emana chipurile oamenilor cu care s-a intalnit. Ea considera ca evlavia la poporul roman este foarte mare si ca i-a ajutat mult acest popas la Rasca.

Zeci de credinciosi s-au inchinat la Sfanta Cruce, cu speranta de mai bine

Dupa slujba din pridvorul manastirii, Crucea adusa din Grecia a fost asezata in fata altarului, in manastire, iar credinciosii au avut prilejul s-o atinga si sa se roage la ea. Crestinii, dornici de minuni si plini de incredere in puterea divina, au umplut pana la refuz locul de inchinaciune si au atins flori si diferite obiecte de crucea sfanta. La iesirea din biserica, oamenii erau mai linistiti, mai plini de credinta si speranta. -Rara fericire este aceasta, sa participam la alta slujba, cu multi preoti, este mare credinta in Dumnezeu si eu am mare incredere ca o sa ma ajute mult de acum incolo-, ne-a spus Maria Nastaca, din Bogdanesti. O alta crestina, Maria Leonte, ne-a marturisit ca nu a mai vazut atata credinta la doua popoare straine, -parca ne cunosteam de o viata cu ceilalti credinciosi din Grecia.

Credinta in Dumnezeu uneste oamenii-. De azi inainte, oamenii vor cauta ajutorul lui Dumnezeu, in acest loc, la Rasca, unde este adapostita o alta marturie a jertfei Mantuitorului, o bucatica din lemnul pe care a fost jertfit Hristos. Acest loc va deveni unul de pelerinaj, la fel ca cele care adapostesc sfinte moaste si care, prin credinta si rugaciunea oamenilor, fac minuni. Manastirea Rasca este singurul loc din tara unde se afla o parte din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Hristos si care va ocroti locurile si oamenii, prin puterea ce i-a fost data de Mantuitor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.