Descoperit pe lista cu susținătorii regimului Ceaușescu, provenită din biroul fostului prim-secretar al PCR Iași, Radu Duda nu contenește în a juca diverse roluri de „sânge albastru”. Recentul scandal al listelor de avansări de la MApN ordonate de generalul făcut la apelul bocancilor, Gabi Oprea, avea să nască o serie de întrebări legate de ceva reparații morale. Pe listele celor 800 de gradați s-a strecurat și numele fotbalistului Gheorghe Hagi, un sportiv asimilat lejer brand-ului de țară. Un om care a făcut în cei circa 20 de ani de cariera sportivă poate mai multe decât a făcut întreaga diplomație publică în această perioadă în promovarea României. Alături de alți sportivi precum Nadia Comăneci și Ilie Năstase, Gică Hagi a devenit un simbol și un nume rostit pe multe meridiane imediat după ce al României. Cu toate acestea, în virtutea „restabilirii dreptății” și corijării prostiilor lui Oprea, actualul ministru Dobrițoiu a decis că este mai bine să smulgă „epoleții” de pe umerii lui Hagi. ?ê?£i acest mic gest de apreciere, fie el și controversat, i-a fost retras „Regelui”. În schimb, un alt personaj mult mai controversat, poartă cu o mândrie trufașă uniforma armatei. ?ê?£i nu oricum, ci cu „ifose regale” la care asortează un obraz gros demn de mahalalele Ieșilor. Este vorba despre prințul Duda care nu se mai satură să pozeze în uniformele diverselor arme din Armata Română. O rușine pentru un om care, în numai patru ani, a promovat de la un neica-nimeni la statutul de colonel al Armatei Române. Un rol mult mai mare decât cel de „le mari de la princesse”, așa cum se prezintă el de obicei. O pălărie mult prea largă pentru un personaj arivist purtat, spun gurile rele, de Ilici Iliescu și camarila sa în Casa Regală pe lângă principesa Margareta.
Bastonul de mareșal al sufleurului din culise
Cert este că Radu Duda, în ultimii ani ai lui Ilici Iliescu la Cotroceni, a avut o ascensiune meteorică râvnită de orice militar care visează ca într-o zi să poată scoate din raniță bastonul de mareșal. Nu știm dacă foștii colaboratori ai Securității aveau și grade militare, dar cu certitudine putem reconstitui traseul spre ierarhia superioară a Armatei a celui care nu demult juca rolul lui Gigi, amantului Mizei din „Titanic Vals“. De altfel, singur rol pe care l-a putut interpreta cu adevărat Radu Duda. Astfel, pe vremea când Iliescu își trăia ultimii ani ai carierei politice făcute pe cai mari, acesta a dorit reconcilierea cu Casa Regală pentru a nu rămâne în istorie ca cel care l-a dat afară din țară la începutul anilor 90 pe Regele Mihai, ci mai degrabă ca președintele care a restaurat monarhia în drepturile sale. Pe lângă bunurile materiale, Ilici a avut grijă ca liantul PSD-ului cu Casa Regală, respectiv actorașul-prințișor Duda, să-și primească tainului. Nu știam dacă pentru serviciile aduse sau în contul reparațiilor regimului Ilici față de Casa Regală. Ascensiunea militară a prințului Radu a început în 2002, pe vremea lui Adrian Năstase, care l-a numit reprezentant special al Guvernului României pentru Integrare, Cooperare și Dezvoltare Durabilă. Un loc călduț, mai mult un cadou în planul de reconciliere a lui Ilici cu Casa Regală. În același an, prințul a absolvit Colegiul Național de Apărare și a fost avansat de la gradul de locotenent-major în rezervă la cel de căpitan în rezervă. În 2003, Radu a absolvit încă un curs din domeniul militar, respectiv programul Senior Executive de la George C. Marshall Center din Germania. Diploma i-a adus încă o tresă, cea de maior în rezervă. În 2004, acesta a urmat cursul National and International Security for Senior Executives, la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard, iar după absolvire a devenit locotenent-colonel în rezervă. Pentru ca la finalul acestei „excepționale“ cariere militare, în vara anului 2005, prințul Radu Duda să fie din nou avansat la gradul de colonel, fapt ce a marcat și trecerea sa în rândul cadrelor active militare. Evident, tot pe filiera politică.
„Colonelul Gigi“, amantul Mizei din „Titanic Vals“
MApN a precizat pentru „Curentul“ că intrarea sa oficială în rândurile militarilor, în calitate de ofițer activ, s-a făcut la data de 15 iunie 2005, adică imediat după alegerile parlamentare din 2004 și instalarea în fruntea guvernului a liberalului Călin Popescu Tăriceanu, un mare fan al monarhiei. „Ofițerul și-a desfășurat activitatea în Ministerul Apărării Naționale în perioada 2005-2009. Printre funcțiile îndeplinite se numără și cea de șef departament pentru Cancelaria Primului Ministru“, ne-a precizat biroul de presă al MApN. Această apropiere a lui Tăriceanu de Casa Regală a scos pe parcursul celor patru ani de colaborare, circa 2,5 milioane de euro din banii Guvernului pentru așa-zisă promovarea a României de către Casa Regală. În realitate, o serie de vizite și excursii ale membrilor Casei Regale plătite generos din bani publici, în condițiile în care bunurilor redate Casei Regale în urmă cu câțiva ani de zile depășeau ordinul zecilor de milioane de euro. În data de 9 februarie 2009, prințișorul Duda a terminat joaca „de-a colonelul“ și a trecut în rezervă, la cerere, cu drept de port al uniformei militare. Astfel, Duda nu pierde nicio ocazie să îmbrace haina militară românească fără niciun merit decât cel de a fi „le mari de la princesse“ și de a bifa câteva cursuri teoretice în străinătate. Chiar și așa, Duda rămâne în continuare „mai colonel“ decât Gică Hagi, un om modest, care a făcut și face cinste României în comparație cu Gigi, amantul Mizei din „Titanic Vals“. ?ê?£i dată tot ne vorbește de integritate și moralitate, îl așteptăm pe ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, să facă o ultimă reparație morală și să umble și la gradele lui Duda, dobândite pe ochi frumoși și nu pe merite militare . Cel mai probabil însă, interesul de partid și slugărnicia interesată nu vor reuși niciodată să depășească „interesul național“ mimat de mulți oameni din vârful țării care folosesc standardele duble mai des decât spun „Bună ziua!“.
Nicolae Bucur