Home Social Programul de reabilitare termica ii -lasa reci- pe bucuresteni

Programul de reabilitare termica ii -lasa reci- pe bucuresteni

DISTRIBUIŢI

Programul de reabilitare termica -Termoficare 2006-2009, calitate si eficienta- nu a inregistrat pana acum in Capitala rezultate promitatoare. Astfel, numarul asociatiilor de proprietari care au depus documentatia in vederea inscrierii in acest program este aproape nesemnificativ, asa incat obtinerea certificatului energetic pana in 2009 ar putea fi o problema. Potrivit expertilor imobiliari, acest certificat va afecta insa piata imobiliara printr-o crestere spectaculoasa a preturilor apartamentelor din blocurile reabilitate termic.

In ciuda avantajelor pe care le aduce programul de reabilitare termica, prin care Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului suporta 34% din cheltuieli, autoritatile locale – 33% si asociatiile de proprietari – 33%, acesta nu prea a trezit interesul asociatiilor bucurestene de proprietari.

Niciun dosar depus in sectorul 5

Din cele 872 de asociatii existente in sectorul 1, 60 au solicitat informatii despre conditiile programului anual de reabilitare termica, insa numai sapte au depus dosarele complete. Cel mai bine se prezinta sectorul 2, insa raportat numai la situatia celorlalte sectoare si a celorlalte orase din tara, nu la numarul total al asociatiilor de proprietari din sector. Astfel, cu 59 de dosare complete depuse, din cele peste 1.600 de asociatii inregistrate, sectorul 2 se afla pe primul loc pe tara. In sectorul 3, unde se gasesc cele mai multe asociatii de proprietari – 2.500, numai patru au depus documentatia, urmand sa intre in program incepand cu anul viitor. Cat despre sectorul 4, 11 din asociatiile inregistrate aici au depus dosarele pentru acest program. Potrivit informatiilor primite de la Serviciul Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei sectorului 4, dosarele au fost deja predate catre Primaria Municipiului Bucuresti, fiind aprobate si primind finantare pentru auditul termic. Situatia cea mai nefericita o are sectorul 5, unde, din cele 1.550 de asociatii de proprietari, mai putin de 30 si-au manifestat interesul pentru conditiile programului, insa niciuna dintre acestea nu a depus pana acum dosarul complet. In sectorul 6 exista 1.543 de asociatii de proprietari si alte 184 de asociatii de locatari. Dintre acestea, in perioada 2005-2006, numai noua au depus dosarele complete pentru programul de reabilitare termica.

Lipsa de comunicare

-Exista o lipsa de comunicare si de informare, pe care am incercat sa o rezolvam impreuna cu ministerul, mergand in aproape toata tara-, ne-a explicat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Locatari -Habitat-. El a adaugat ca -oamenii sunt coplesiti de facturile la intretinere si sunt speriati de noi cheltuieli, asa incat ar trebui sa li se explice ca exista o perioada mai lunga in care au timp sa stranga bani pentru reabilitare-.

Daca pana acum, certificatul energetic nu avea o prea mare influenta asupra pretului apartamentelor, in urmatorii ani, acesta va deveni unul din cele mai importante criterii in stabilirea contravalorii unui imobil. -Cei care isi fac reabilitarea termica si obtin acel certificat energetic pot sa le vanda la un pret bun, iar ceilalti fie nu le vor mai vinde deloc, fie le vor vinde la un pret foarte, foarte scazut-, ne-a declarat Gheorghe Doholici, directorul unei agentii imobiliare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.