Home Sănătate „Mulțumită” lui Bazac, inseminarea artificială este acum ilegală!

„Mulțumită” lui Bazac, inseminarea artificială este acum ilegală!

DISTRIBUIŢI

Femeile care au probleme cu fertilitatea și-ar putea lua gândul că pot recurge la inseminarea artificială pentru a avea urmași. Și asta pentru că fostul ministru al Sănătății, Ion Bazac, a semnat, în 23 septembrie, un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizare in vitro și a celor de inseminare artificială, procedurile de reproducere umană intrând sub incidența traficului de celule umane. Ordinul, prin care se abrogă un articol din Legea transplantului, a fost publicat în 29 septembrie în Monitorul Oficial, el fiind emis de Ioan Bazac cu puțin timp înainte de a demisiona. Concret, ordinul abrogă un articol care dădea voie spitalelor de stat și clinicilor private să facă fertilizarea in vitro și inseminare artificială contra cost, măsura ministerială venind pe fondul scandalului de la clinica Sabyc, spun surse medicale, citate de Mediafax.
Medici specialiști califică ordinul ministerial drept absurd, în contextul în care nu există alternativă pentru cuplurile care nu pot avea copii. Astfel, din 29 septembrie procedurile de reproducere umană asistată contra cost intră sub incidența traficului de celule umane, iar cei care fac aceste proceduri riscă închisoare între trei și zece ani. Conducerea Agenției Naționale de Transplant spune că a aflat de ordin de la un jurist, actul nefiind cunoscut de specialiști.

Mii de copii s-au născut în urma acestei metode

Peste șase mii de copii s-au născut în România, în ultimii doi ani, în urma procedurilor de fertilizare in vitro realizate la nivel național, potrivit datelor centralizate la nivelul Agenției Naționale de Transplant, privind trasferul de embrioni la femeile cu probleme de fertilitate. „Au fost cazuri în care organismele femeilor au rejectat embrionii. Cu certitudine că peste 6.000 de femei au adus pe lume copii după ce au fost supuse unei astfel de proceduri“, a explicat, pentru Mediafax, un medic embriolog.

Reacții…

Asociația Embriologilor a cerut explicații, într-o scrisoare deschisă, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale de Transplant cu privire la ordinul MS care interzice reproducerea umană asistată, respectiv inseminarea artificială și fertilizarea in vitro din sectorul de stat și din cel privat. La rândul lui, Ministerul Sănătății a cerut Comisiei de Transplant un punct de vedere asupra modului în care trebuie modificată legislația care interzice fertilizarea in vitro și inseminarea artificială contra cost, astfel încât actul medical să nu fie îngrădit, potrivit oficialilor instituției. În replică, Agenția Națională de Transplant a trimis Ministerului Sănătății o propunere pentru modificarea ordinului emis de fostul ministru al Sănătății, Ion Bazac, prin care reproducerea umană asistată devenea ilegală și se pedepsea cu închisoarea, după ce i-a fost cerut acest lucru de conducerea MS. În acest caz, ar fi două soluții, una – anularea ordinului 1156/29.09.2009, iar a doua – adăugarea unui nou alineat în articolul 158 din Legea 95/2006 cu un conținut similar cu articolul 6 din Ordinul 1.290 care a fost abrogat. O variantă de alineat pentru articolul 158 ar fi: «prin excepție de la alineatul 1, pot obține profit pentru organizator unitățile publice sau private autorizate de către Ministerul Sănătății și acreditate de Agenția Națională de Transplant pentru activitatea de transplant de organe, țesuturi și celule»“, a explicat directorul ANT, doctor Dan Luscalov. O rezoluție a Parlamentului European din 2008 spune că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia, și subliniază faptul că rata infertilității este în creștere, atingând în prezent aproximativ 15 la sută din cupluri. De aceea, PE invită statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilității, potrivit site-ului instituției europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.