Altruismul este, conform definiției din DEX, atitudinea morală sau dispoziția sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora, doctrina morală care preconizează o asemenea atitudine.
Se pare că religia nu îndeamnă la altruism – cel puțin așa arată rezultatele unui studiu, potrivit căruia copiii atei ar fi mai generoși decât cei credincioși, relatează metronews.fr, citat de Agerpres.
Altruismul este o calitate care li se insuflă copiilor în cursul educației religioase. Această calitate s-ar manifesta însă mai mult în rândul copiilor proveniți din familii de atei. Aceasta este concluzia unui studiu apărut în revista Current Biology și realizat de cercetători de la Universitatea din Chicago, care au vrut să măsoare în ce fel influențează religia comportamentele sociale.
Desfășurată în șase țări (Canada, China, Iordania, Turcia, Statele UniTe și Africa de Sud), cercetarea s-a concentrat pe comportamentul social a 1.170 de copii de la cinci la 12 ani. Autorii studiului au evaluat nivelul practicării religiilor în familie, după ce au împărțit copiii în trei grupe: atei, creștini și musulmani.
Fiecare copil a vizionat videoclipuri care prezentau alți copii îmbrâncindu-se sau trântindu-se. Cercetătorii le-au solicitat să noteze nivelul de „răutate” și pedepsele meritate de cei vinovați, pe o scară gradată. S-a constatat că altruismul nu este o calitate definitorie a copiilor proveniți din familii practicante ale unei religii. Aceștia au prezentat o înclinație pentru aplicarea unor sancțiuni mai severe decât copiii din familii care nu aparțineau niciunei religii. Copiii credincioși au propus pedepse mai severe decât cei atei.
Concluzia ar fi că educația religioasă îi face pe copii severi, empatia fiind totuși o calitate umană specifică, dar, după cum arată studiul, inegal împărțită, încheie metronews.fr.