Nicoleta Gheorghe s-a mutat din Bucuresti in Tarlungeni in 1996. Sotul ei era grav bolnav si avea nevoie de aer curat. Pe locul unei gradini de cartofi au ridicat o casuta. Si un tarc pentru pasari. Dar nu orice fel de pasari. Acum trei ani, femeii i-a venit ideea sa creasca struti. A cumparat din Ilieni o pereche, cu 900 de marci bucata. -Pana la un an au aceeasi culoare, nu-i poti deosebi care e baiat si care e fata-, povesteste Nicoleta, amintindu-si ca era sigura ca unul din pui este baiat, fiindca era mai tantos. I-a botezat Zburlici si 47. Pentru ca strutul avea un vartej pe spate. Iar femela venise cu acest numar din Ungaria.
Zburlici si 47
-Cand erau pui, ii cresteam in paie sub bec cu raze infrarosii-, povesteste Nicoleta. Atunci cand Zburlici a implinit un an si jumatate, si-au dat seama ca este baiat. E de-o seama cu consoarta sa, desi intr-un cuplu ideal de struti, femela trebuie sa fie mai mica. S-au inteles de minune. La un an si opt luni, 47 a ouat pentru prima oara. Mai devreme cu un an decat este normal pentru specia ei. Anul trecut a facut 10 oua, iar anul acesta deja are 19 bucati la activ. -Ne-am dat seama ca primul ou nu este fertil, asa ca l-am prajit. Au iesit patru tigai de omleta, din care am mancat trei familii. Restul l-am pus la frigider-, explica amuzata Nicoleta. Ea noteaza intr-un caiet data, dimensiunile, greutatea oului. Fiecare ou are fisa lui, in care noteaza daca au iesit pui.
Bebelus de strut la incubator
Acum strutii Nicoletei sunt in plina perioada de reproducere. Zburlici este nervos, gelos si plin de energie. Se ratoieste la oricine se apropie de tarc. Este atras mai ales de ochelari si de lucrurile care stralucesc. Are doi metri si jumatate si peste 160 de kilograme. 47 este mai plapanda si are penajul cenusiu. Un ou de-al ei cantareste cam un kilogram. La inceput coaja este moale. In cateva ore se intareste si, la lovire, scoate sunete ca de portelan. Nicoleta gaureste ouale cat sunt inca moi si le scoate miezul. -Albusul este mult mai dens decat la oul de gaina. De aceea si omleta este mai consistenta, mai dulce si nu se turteste-. Desi carnea de strut este delicioasa si saraca in colesterol, nu l-ar manca pe Zburlici pentru nimic in lume. Acum perechea de struti au devenit parinti. Primul lor bebelus a iesit din ou la un incubator din Sfantu Gheorghe si urmeaza sa vina acasa in cateva zile. Este unicul urmas viabil iesit din cele patru oua puse la clocit.
Fular din pene de strut
Nu toate ouale sunt la fel. Unele au coaja neteda, altele sunt mai aspre. Cele mai bune pentru pictat sunt cele luate imediat ce oul a fost clocit. Coaja are o grosime de doi-trei milimetri si trebuie gaurita inainte de a se intari. Nicoleta picteaza in acuarela, ulei, tus. Cu pensula sau rotring. Alege modele deosebite. De pe covoare vechi, portelanuri antice. Sau create de ea insasi. Din penele de sub aripa si cele de pe spate construieste obiecte de decor. Vara strutii naparlesc. A facut chiar un fular, pe care fiica ei l-a purtat la un revelion. Cele mai frumoase pene or sa le aiba atunci cand vor implini 12 ani. Ouale si penele le asaza pe suporturi de lemn sau pe pietre. Pentru o pictura ovala ii trebuie cel putin doua saptamani.
O familie de pictori
-Mi-a placut mult arta, desi niciodata nu am realizat ceva remarcabil. Pictura pe oua de strut este ceva aparte. Si relaxant, si profitabil-, considera pictorita. De fapt, socrul ei, Mihai Gheorghe, a fost un artist talentat. A invatat sa picteze de la Camil Ressu. Nicoleta pastreaza si acum un nud de tiganca, vechi de 100 de ani, pe care penelul marelui artist a retusat un detaliu. Nu s-a putut afirma in domeniul artei. Taranist convins, a fost persecutat de comunisti si trimis la inchisoare pentru ca fusese cununat de Mihalache. Dupa mama, sotul Nicoletei se trage din neamul Belizarie. Gogu si Dumitru Belizarie sunt cei mai cunoscuti pictori de biserici din tara.
Afacerea -Strutul-
Zburlici si 47 fac parte din rasa -Gat albastrui-, creata acum 120 de ani in Africa de Sud. Spre deosebire de verii lor, -Gat rosu-, sunt mai mari si mai obraznici. N-au corzi vocale, de aceea nu scot nici un sunet. La maturitate, scot niste sunete ca de buhai. Fac curte femelelor, dansand in jurul lor. Din pielea de pe picioarele de strut se fac posete si obiecte de imbracaminte. Prelucrata, seamana cu pielea de sarpe.
Se hranesc cu lucerna, iarba, trifoi, malai, grau si un concentrat special. Cate doua kilograme pe zi, de animal. -Cat este in perioada de ouat, 47 primeste vitamine si calciu-, spune stapana strutilor. Un -Gat albastrui- traieste circa 70 de ani. Cei doi struti s-au adaptat foarte bine la clima din Tarlungeni.
Valoarea strutilor creste o data cu varsta. La o luna si jumatate, un pui costa 600 de marci germane. La patru luni deja se vinde cu 900 de marci, iar un adult poate ajunge si la 10.000 de dolari.