Pe zi ce trece apar noi si noi elemente despre jaful care a avut loc la Compania Imprimeria Nationala, in perioada in care afacerile acesteia au fost controlate de catre Ion Barbu, fostul director general. Poate cea mai evidenta dintre acestea, cel putin din punct de vedere al infractiunilor la Legea 31/1990, este cea a tiparirii biletelor de bingo, in perioada in care -TeleEurobingo Show- isterizase aproape intreaga populatie a Romaniei. Isterie speculata prompt de fosta conducere a Imprimeriei Nationale care, erijandu-se in stapana bunurilor statului, a facut afaceri mai mult decat dubioase din monopolul tiparirii biletelor.
Urma scapa turma
Orice tipografie care doreste sa primeasca lucrari de la Imprimeria Nationala trebuie ca mai intai sa fie abilitata de aceasta, pentru aceasta tipografia urmand a fi punctata din punct de vedere tehnic si sub aspect financiar. Prin furcile caudine ale Imprimeriei a incercat sa treaca, in 1998, si o tipografie din Bolintin Vale, apartinand SC Constef SRL, dar a iesit -sifonata- rau, fiind evaluata la numai 13,75 puncte, din 100 posibile, neavand mari sanse, in consecinta, sa primeasca o portie mai mare la masa afacerii tiparirii biletelor de bingo. Cu toate acestea, tipografia din Bolintin a fost invitata in capul mesei de conducerea de atunci a Imprimeriei, primind comenzi de tiparire a biletelor pentru Eurobingo de nu mai putin de 28 miliarde de lei, si nu oricum, ci contra a 30 lei/bilet, cel putin dublu fata de pretul primit de alte tipografii beneficiare ale unor comenzi similare de la Imprimeria Nationala.
Ion Barbu a -decongestionat- Imprimeria de doua masini de tiparit
Poate ca aceasta situatie nu ar putea sa va faca decat sa dati din cap a lehamite: -Ce mare branza? Doar o alta lucratura pe banii statului…-, daca implicarea echipei coordonate de fostul director Ion Barbu nu ar fi fost cu mult mai vinovata. Aceasta fiindca cele mai scumpe bilete din istoria jocului de Bingo (abia astazi preturile se apropie in lei de cele de acum doi ani) au fost tiparite chiar pe masinile Imprimeriei, transferate abuziv si gratuit, bineinteles, de pe Bulevardul Cuza, sediul Imprimeriei, tocmai prin coclaurile de la Bolintin Vale.
Utilajele Imprimeriei, doua masini de tiparit tip Hamada Gestetner 413 (offset color), au fost scoase din patrimoniul CN Imprimeria Nationala la data de 17 iunie 1998 si trimise la Bolintin fara nici un document legal de instrainare (contract de inchiriere sau de comodat), doar pe baza unui proces verbal neinregistrat, utilajele fiind trimise chipurile pentru reparatii. Cat timp utilajele au tot fost -reparate-, angajati ai Imprimeriei au lucrat (potrivit propriilor declaratii), la solicitarea conducerii Imprimeriei, la placi pentru producerea de bilete de bingo pentru masinile in cauza, placi care nu au urmat traseul normal (predarea, cu proces verbal, catre serviciul -Tezaur- etc…), ci au fost predate direct societatii Constef. -Referitor la aceasta, precizez ca am remarcat disparitia registrelor de evidenta a placilor tipografice pe o mare perioada din anii 1999 si 2000, adica exact in perioada in care s-au produs aceste placi. Cu toate acestea, am reusit sa identificam file din registrele de evidenta ramase, in care au fost mentionate aceste placi, file care au fost predate in xerocopie la Directia Politiei Economico-Financiare din cadrul IGP-, ne-a declarat Dan Docan, actulul director general al CN Imprimeria Nationala.
Declaratiile date in timpul cercetarilor au relevat ca sarcina predarii utilajelor a fost data de fostul director Ion Barbu, tot acesta recunoscand, la AGA din 8 decembrie 2001, ca are cunostinta ca la tipografia SC Constef SRL s-a lucrat cu aceste utilaje.
Desi -reparate-, nu mai functioneaza
In concluzie, Imprimeria Nationala a platit, la tarif dublu, tiparirea de bilete de bingo pe propriile masini de tiparit, care masini au fost scoase ilegal si, implicit, gratuit din patrimoniu, in folosul unei tipografii care altfel fusese punctata -nesatisfacator- ca dotare tehnica si capacitate financiara. Mai ramane de spus ca utilajele in cauza au fost returnate Imprimeriei pe sest (tot fara forme legale), in noaptea de 4 martie 2001, pentru -a iesi la inventar- a doua zi, cand Imprimeria avea anuntata o descindere a echipei de control a Ministerului Finantelor Publice.
Data de la care masinile de tiparit nici nu au mai putut fi folosite, fiind deteriorate, urmare, probabil, a -reparatiilor- de la Bolintin.