Dupa ce presedintele Ion Iliescu a declarat ca -proprietatea e un moft-, starnind astfel critici vehemente mai ales in afara tarii, nu ne-am fi asteptat ca si premierul Adrian Nastase sa intre in aceasta capcana. La reuniunea de la Snagov insa, insufletit probabil de prezenta in numar mare a baronilor partidului, seful Executivului le-a oferit acestora o lectie de economie, varianta social-democrata romana. -Primordial nu este dreptul la proprietate, ci dreptul la munca-, a declarat Nastase ferm. Continuand ideea, el s-a intrebat retoric: -Cine mai crede ca problemele se rezolva, daca transformi totul intr-o piata uriasa?- sau -Cum sa lasam piata sa functioneze fara ca societatea sa nu se transforme intr-o piata?-. Toate aceste panseuri ar fi putut fi trecute cu vederea daca ele erau spuse la o cafea cu colegii de partid, dar ele au fost transmise pe post de strategii de guvernare de catre insusi premierul Adrian Nastase.
Declaratiile de la Snagov vin la scurt timp de la vizita premierului in China, unde, profund impresionat de realizarile economice ale poporului chinez, Nastase a afirmat ca nu este un fan al privatizarii. Declaratia nu a avut un ecou prea mare la nivelul clasei politice romanesti, dar, conform surselor noastre, a fost privita cu multa suspiciune in ambasadele tarilor UE de la Bucuresti.
De altfel, chiar si la Washington se ridica multe semne de intrebare in legatura cu pozitia Guvernului roman fata de proprietate. Legile retrocedarii proprietatilor din Romania sunt privite de catre demnitarii americani ca o -simpla insiruire de formule declarative-, iar punerea lor in practica este considerata un -esec total-. Mai mult, oficialii americani au avertizat ca modul in care se rezolva restituirea proprietatilor ar putea avea un cuvant de spus in evaluarea tarii noastre inainte de summit-ul de la Praga.