Liber la moțiune!
Guvernul Boc are toate șansele să pice azi! Curtea Constituțională a considerat ieri că nu e de competența sa să decidă dacă moțiunea de cenzură a PNL și UDMR este una constituțională. Astfel, sesizarea PD-L a fost respinsă ca inadmisibilă și opoziția PSD-PNL-UDMR are posibilitatea de a răsturna în Parlament Cabinetul minoritar al PD-L. Dincolo de asta, alianța pesedisto-penelisto-udemeristă blochează, cu ajutorul deciziei și asumarea răspunderii guvernului, pe legea pensiilor.
Judecă regulamente, nu aplicarea lor
„Prevederile art. 146 lit. c) din Constituție și ale art. 11 lit. c) și art. 27-28 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, invocate de autorii sesizării de neconstituționalitate în susținerea sesizării, nu justifică exercitarea de către Curtea Constituțională a controlului constituționalității moțiunilor de cenzură, deoarece textele menționate se referă explicit la controlul asupra regulamentelor Parlamentului și nu asupra actelor juridice de aplicare a acestora.
Pentru aceste considerente, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea.
Decizia este definitivă și general obligatorie.“, a comunicat CC ca răspuns la solicitarea PD-L. Democrat-liberalii acuzaseră că în Constituție scrie foarte clar că într-o sesiune parlamentară nu se pot introduce două moțiuni de cenzură de către aceiași oameni. „CCR s-a săturat să spele rufele murdare ale PD-L“, a jubilat după anunțarea deciziei fostul premier PSD Adrian Năstase.
„Eforturile lui Traian Băsescu de a anula statul au eșuat“, a pretins și liderul PNL, Crin Antonescu.
Votezi sau pleci!
Imediat după anunțarea deciziei, partidele au început să se pregătească pentru moțiunea de cenzură de azi.
Astfel, conducerile PSD și PNL și-au avertizat parlamentarii care nu vor vota moțiunea de cenzură că vor fi dați afară din partid.
„Niciun parlamentar PSD nu va vota împotriva moțiunii“, a asigurat până și rebelul Miron Mitrea.
Liberalii depun atâtea eforturi să răstoarne guvernul încât va vota până și Bogdan Olteanu, cel recent ales în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a României. Acesta și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, însă amână demisia din Parlament pentru a mai vota încă o dată.
De partea cealaltă, PD-L a răspuns prin vocea liderului deputaților, Mircea Toader, că în cazul ăsta partidul are „varianta de a ne prezenta la moțiune, de a ne susține punctul de vedere și de a ne prezenta la vot“.
Tot ieri, PD-L a mai contraatacat încă o dată și a cerut, la rândul său, Curții Constituționale suspendarea pentru 30 de zile a liderului PSD, Mircea Geoană, din fruntea Senatului, pentru că a votat de două ori în BP al Parlamentului la solicitarea șefului statului privind referendumul pentru parlament unicameral.
Ce vor face după?
Deși are toate șansele să răstoarne guvernul, având 280 de parlamentari în condițiile în care e nevoie de doar 236, opoziția nu e decisă ce va face dacă va reuși în demersul său.
Astfel, dacă PSD și PNL susțin varianta unui guvern de tehnocrați până după alegerile prezidențiale, UDMR are o cu totul altă opinie.
Vicepreședintele UDMR Laszlo Borbely a declarat că formațiunea sa nu vrea un guvern de tehnocrați, ci vrea ca guvernul acesta să-și ducă la capăt atribuțiile până după alegerile prezidențiale. Eventual, cu sarcini reduse. Adică un guvern Boc ce ar pica în Parlament, dar s-ar menține interimar pentru încă 45 de zile.
Oricum, decizia finală pentru un nou guvern îi va reveni lui Traian Băsescu, singurul care poate numi un premier.
Adio, legea pensiilor?
Dacă guvernul va fi răsturnat azi, asta înseamnă că nu își va mai putea asuma răspunderea pe legea pensiilor și că PD-L pierde un atu în campania electorală. Ceea ce, de altfel, au și încercat să obțină PNL și PSD prin moțiunea de cenzură dinainte de asumare. Legea pensiilor ar fi redus cu mult pensiile „nesimțite“, printre care și ale parlamentarilor, și le-ar fi crescut pe cele foarte reduse.