Obligativitatea inregistrarii la politie a cainilor considerati periculosi, pare a nu-i fi impresionat prea tare pe romani care, pana ieri, cu doar o zi inainte de implinirea termenului limita pentru finalizarea acestei actiuni, nu s-au inghesuit sa efectueze aceasta formalitate.
-Din evaluarea pe care am facut-o ieri a rezultat ca, in medie, circa 15% din proprietarii acestor animale si-au indeplinit obligatiile mentionate in Ordonata de Urgenta privind regimul de detinere a cainilor periculosi si agresivi, respectiv aceea de a-i inregistra la Asociatia Chinologica si la unitatile de politie.Din pacate ne confruntam inca cu situatii in care diverse persoane sunt agresate fizic de aceste categorii de caini, aceste fapte constituind infractiuni sau contraventii-,a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa adjunctul sefului IGP, generalul Marian Tutilescu.
Persoanele care detin caini considerati agresivi si care nu ii inscriu, pana joi, in asociatiile chinologice sau la unitatile teritoriale de Politie vor fi amendate de politisti.
Aceiasi ordonanta de Urgenta, stabileste mai multe categorii de fapte ce implica raspunderea penala sau contraventionala a proprietarului cainelui. Astfel, -neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul acestuia- constituie infractiune, si se pedepseste, potrivit legii, cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani, actiunea penala punandu-se in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate. O alta infractiune este considerata a fi -determinarea, in orice mod, a atacului cainelui asupra unei persoane-, fapta ce va fi urmarita din oficiu de catre politie si se care se pedepseste cu sanctiunea prevazuta de Codul Penal pentru infractiunea de vatamare corporala, in cazul in care cel atacat este ranit. Daca victima moare in urma atacului, atunci stapanul animalui sau persoana care il are in ingrijire temporara si il determina sa atace poate fi pedepsit cu inchisoarea de la zece la 20 de ani.
-In baza acestei Ordonante politia desfasoara anumite activitati de prevenire a comiterii unor fapte. Avand datele proprietarului putem sa actionam mai bine, dar nu doresc sa ofer mai multe detalii. Oricum, cele mai multe dintre aceste animale sunt folosite la lupte, fapte interzise de lege,- a explicat generalul T
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane