Home Economic-Financiar Asirom majoreaza capitalul SNTR

Asirom majoreaza capitalul SNTR

DISTRIBUIŢI

Compania Asigurarea Romaneasca – Asirom, detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, a fost inca o data de ajutor imperiului creat de proprietarul sau. Dupa ce a ajutat societatea Interagro, unul dintre actionarii sai, constituind depozite colaterale pentru a-i garanta acesteia imprumuturile bancare, Asirom a participat recent la majorarea capitalului Societatii Nationale -Tutunul Romanesc- (SNTR), confirmand anticiparile facute recent de ziarul nostru. Plasamentul a fost confirmat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de presedintele Asirom, Angela Tomcescu. -Societatea noastra poate face plasamente, la decizia Consiliului de Administratie, cu minima conditie ca acestea sa fie profitabile. Intr-adevar, am participat la majorarea capitalului social al SNTR-, a declarat presedintele Asirom, refuzand insa sa precizeze valoarea totala a plasamentului facut pentru majorarea capitalului la SNTR. -Este, oricum, un procent destul de mic-, a justificat Tomcescu.

-Profitabilitatea- plasamentului facut de Asirom in cealalta societate a lui Ioan Niculae este cel putin discutabila, in conditiile in care SNTR nu numai ca nu inregistreaza profit, dar este si plina de datorii la stat, pentru acestea fiind nevoita sa ceara reesalonari Ministerului de Finante. Nici aceasta nu ar fi o problema pentru o companie privata, plasamentele sale, profitabile sau nu, ramanand la propria latitudine. Asirom este insa societate de asigurari, in fapt cea mai mare din tara, iar astfel de plasamente pot afecta siguranta banilor asiguratilor. De altfel, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, anunta chiar in luna mai a acestui an, la Forumul International de Asigurari FIAR 2002, ca institutia pe care o conduce verifica plasamentele pe care Asigurarea Romaneasca le-a facut in ultima perioada.

Ioan Niculae avea nevoie urgenta sa-si majoreze capitalul social la -Tutunul Romanesc- si nu oricum, ci aducand trei noi actionari. Aceasta deoarece SNTR ar fi intrat in ilegalitate daca nu ar fi reusit sa creasca numarul actionarilor la cinci, de la doi cati exista in prezent (Interagro si Ministerul Agriculturii, prin Agentia Domeniilor Statului – ADS), conditie obligatorie la toate societatile pe actiuni (SA) la care statul nu este actionar majoritar.

Comisia de Supraveghere a anuntat, recent, si declansarea unor verificari asupra modului in care s-a realizat ultima majorare a capitalului social la Asirom. -Majorarea de capital, in primul semestru al anului 2002, a fost de 637,8 miliarde de lei. Aceasta nu s-a facut pe baza reevaluarilor, ci din diferentele de curs valutar si din veniturile incasate din prime-, a declarat, ieri, presedintele companiei, Angela Tomcescu.

Potrivit afirmatiilor sale, anul trecut, Asirom a inregistrat venituri de 2.469 miliarde de lei, acordand asiguratilor despagubiri de 989 miliarde de lei. In aceeasi perioada, rezultatele tehnice ale companiei au atins nivelul de 893 miliarde de lei, profitul la sfarsitul anului urcand la 338,7 miliarde de lei, a mai spus Tomcescu. In privinta rezultatelor pe primele sase luni din 2002, presedintele Asirom a afirmat ca societatea pe care o conduce a inregistrat venituri de 2.093 miliarde de lei, din care 827 miliarde de lei s-au dus pe plata despagubirilor catre asigurati. Rezultatele tehnice au reprezentat 2.751 miliarde de lei. Angela Tomcescu afirma ca cea mai mare parte din aceasta suma, inregistrata pana la finele lunii iunie, a fost plasata in titluri de stat, in depozite la marile banci comerciale din tara, printre acestea numarandu-se Banca Comerciala Romana (BCR), ING, Raiffeisen Bank, Banca Tiriac, dar si in participatii, una dintre acestea din urma fiind si cea de la Societatea Nationala -Tutunul Romanesc-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.